ZNAČAJNE IZMJENE

Ponovno se mijenja Zakon o braniteljima! Medved: ”Ima još ratnih invalida koji su propustili stjecanje tog statusa”

Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Ponovno se, nakon tri godine, mijenja Zakon o braniteljima. Razlog za to leži u novim pogodnostima koje je braniteljima otvorio ministar branitelja Tomo Medved, a koje se ne mogu ostvariti u praksi ili se pak sporo realiziraju.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, jedna od njih je ponovno otvaranje mogućnosti stjecanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). Premda je pod to bila podvučena crta, Medved je zaključio da postoji još ratnih vojnih invalida koji su stjecanje tog statusa propustili. Međutim, pokazalo se da je zakonska procedura takva da je taj status teško ostvariti u zakonski propisanom roku.

“Prema rezultatima sustavnog praćenja stanja rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo dvije godine”, navedeno je u obrazloženju izmjena Zakona puštenih u javnu raspravu, pišu Vijesti.hr

Stručne procjene u zdravstvenim ustanovama Ministarstvo je vidjelo kao problem. Riječ je o problemu nedostatka liječnika i upućivanja branitelja u udaljene bolnice koje imaju ljudstvo i kapacitete, a tu je i problem vještačenja u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ministarstvo smatra neprihvatljivim činjenicu što postupci u prosjeku traju godinu i pol dana. Osobito misle da je to neprihvatljivo zbog velike smrtnosti braniteljske populacije, piše Jutarnji list. “Od 2017. godine u prosjeku je godišnje umrlo 4600 hrvatskih branitelja. U prva tri mjeseca 2020. godine umrlo ih je 1360. “Značajan udio hrvatskih branitelja koji su podnijeli zahtjev za rješavanje statusa HRVI taj status nisu dočekali”, rečeno je u obrazloženju Zakona.

Ukidanje stručne procjene

Zbog toga će se ukinuti prethodna stručna procjena. Vještačenja više neće provoditi Zavod nego liječnička povjerenstva koje će ministar Medved imenovati.

Umjesto ratnog puta, koristit će se podaci iz Evidencije hrvatskih branitelja
Registrirano trgovačko društvo ili obrt niti mirovina veća od 1.097, 58 kuna neće biti zapreka za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene.

Pribavljanje ratnog puta za određene postupke više neće biti potrebno jer to odugovlači postupke, dok je većina podataka dostupna u Evidenciji hrvatskih branitelja.

“Umjesto ratnog puta koristit će se podaci iz Evidencije hrvatskih branitelja”, stoji u novom Zakonu.

Stambeno pitanje

Važne izmjene odnose se i na stambeno zbrinjavanje koje će se omogućiti širem krugu i zato će osobe koje su bile odbijene u prijašnjem Zakonu moći ponovno podnositi zahtjeve.

Odluka Vlade za svaki prijenos prava upravljanja stanova i kuća u Ministarstvu branitelja više ne bi bila potrebna da bi se procedura ubrzala, piše Jutarnji. Ono što će se još izmijeniti su odredbe kojima se uređuje pravo prednosti pri zapošljavanju braniteljske djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari