NAJGORI DAN

PONOVNO SRUŠEN CRNI REKORD: Danas u Hrvatskoj imamo 1563 nova slučaja, preminulo je 13 ljudi

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Danas su zabilježena 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 i 13 preminulih osoba te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 7380, od čega je na bolničkom liječenju 661 osoba, od kojih je na respiratorima njih 46

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Imamo 1563 novozaraženih i 13 preminulih

10:31 – “U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7380. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 46 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 29850 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 406 preminulo, ukupno se oporavilo 22064 osoba od toga 629 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 25620 osoba. Do danas je ukupno testirano 418.821 osoba, od toga 6874 u posljednja 24 sata”, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Neslužbeno: U Sloveniji više od 1600 novozaraženih

10:29 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno više od 1600 novih zaraza koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija nakon 1503, koliko ih je bilo dan ranije, objavili su u četvrtak ujutro slovenski mediji. Riječ je o još nepotvrđenom, neslužbenom podatku, no predstavnici vlade ovih su dana upozoravali da se i dalje očekuje rast novih zaraza, unatoč uvedenim strogim mjerama, kao što su djelomični lockdown koji uključuje i zabranu kretanja u noćnim satima, te okupljanje više od šest osoba.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za Covid-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektroničke medije da je medicinska  struka još prošlog tjedna vladi preporučila “privremeni potpuni lockdown” koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, no vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana. Od danas je na snazi i nova mjera prema kojoj više ne smiju raditi kinematografi i kulturne ustanove.

Prema novim podacima, u Sloveniji je broj aktivnih slučajeva zaraze već prešao 9 tisuća, no prema nekim matematičkim projekcijama može se računati da je u kontaktu s virusom bilo  mnogo više ljudi i da se i zarazio jedan stanovnik Slovenije od njih 70. Unatoč mišljenjima da zdravstveni sustav već za koji tjedan može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7.500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za covid bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.

U srijedu je potvrđeno da je u 24 sata zabilježen alarmantan porast dnevnih zaraza, s 1503 slučajeva infekcije,  a bilo je i osam smrtnih slučajeva, a u bolnicama se od Covida-19 liječilo preko 330 ljudi, što dovodi u pitanje djelotvorno funkcioniranje sustava, posebno zbog nedostatka kadra.

Istraživanje: Maske pružaju zaštitu, ali ne i 100-postotnu sigurnost

10:27 – Japanski su istraživači dokazali da maske mogu pružiti zaštitu od čestica koronavirusa u zraku, ali čak ni maske profesionalne kvalitete ne mogu potpuno eliminirati rizik od zaraze. Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice koronavirusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz dišni put.

Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 posto u odnosu na situaciju kad maske uopće nema. Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 posto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke se čestice virusa uspiju uvući.  Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i kirurške maske blokiraju više od 50 posto čestica virusa.

“Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa”, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u srijedu.

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus covid-19 može širiti zrakom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog mjeseca svoje smjernice rekavši da patogen može satima ostati u zraku. Druga je skupina japanskih istraživača uz pomoć superkompjutorskih simulacija pokazala da vlažnost zraka znatno utječe na to kako se virusne čestice šire zrakom.

22 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:23 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 109 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 97 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 413 osoba, a ukupno je testirano 11197 osoba. Na posljednjem testiranju obrađen je 121 uzorak, od kojih su 22 pozitivna.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćeno je.

Neslužbeno imamo više od 1500 novozaraženih

10:20 – N1 neslužbeno doznaje kako je u Hrvatskoj danas zabilježeno više od 1500 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Čekaju se službeni podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

41 novozaražena osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:04 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o sedam muških i devet ženskih osoba iz Dubrovnika (njih 13 ima utvrđenu ep. vezu), četiri muške i 11 ženskih osoba iz Metkovića (osam ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Ploča (jedna osoba ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Vela Luke (svima utvrđena ep. veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Stona (utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Orebića (utvrđena ep. veza) i jednoj muškoj osobi iz Slivnog (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je 15 osoba: sedam iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića te po jedna iz Kule Norinske, Ploča, Korčule i Vela Luke. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije analizirana su ukupno 17 584 uzorka. U samoizolaciji su 544 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije”, izvijestio je stožer.

Pet tvrtki proizvodit će rusko cjepivo

9:59 – Pet ruskih tvrtki aktivno radi na pripremama za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, izjavio je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitriev u eteru televizijskog kanala Russia-1. Kako je precizirano u press-službi fonda, cjepivo će proizvoditi tvrtke Binnopharm, R-Pharm, Biocad, Generium i Center. Gamalei.

“Imamo pet tvrtki koje planiraju proizvodnju cjepiva u bliskoj budućnosti i u skladu s tim vrlo aktivno rade na naglom povećanju kapaciteta. Mislim da ćemo to vidjeti sljedeći mjesec, a u prosincu još i više”, rekao je.

Ranije je fond za izravna ulaganja izvijestio kako je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V. Sputnik V prvo je registrirano cjepivo protiv koronavirusa. Proizveo ga je institut Gamalei, a u kolovozu je dobilo potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Međunarodna znanstvena zajednica primila je s rezervom vijesti o ruskom cjepivu, ističući nedostatnost ispitivanja prije uporabe. Velika klinička ispitivanja Sputnika V, odnosno treću fazu ispitivanja s najmanje 40 tisuća sudionika, Rusija je pokrenula krajem kolovoza, ali ispitivanja još nisu završena.

71 novozaražena i jedna preminula osoba u Karlovačkoj županiji

9:53 – “U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 71 novi slučaj  zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo 788  osoba. U samoizolaciji se nalazi 479 osoba. U OB Karlovac je hospitalizirano 43 COVID-19 pozitivna pacijenta, 1 osoba je na respiratoru, 1 otpuštena na kućno liječenje, 9 novoprimljenih, a u posljednja 24 sata je jedna osoba preminula”, priopćeno je.

5 novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:50 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 na području županije u općoj populaciji potvrđeno pet novih slučajeva bolesti covid-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 100 slučajeva bolesti covid-19, 12 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 31 osoba.

Riječki epidemiolog: ‘Imamo nekontrolirano širenje epidemije’

9:48 – Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj kreće se nekontrolirano, što bi moglo dovesti do daljnjih pogoršanja, upozorio je dr. Dobrica Rončević, voditelj Odjela epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Riječki epidemiolog kaže da svaki pojedinac, organizacija i djelatnost treba implementirati mjere tako da to bude način funkcioniranja, što uključuje i restrikcije kretanja na onim mjestima gdje se događaju žarišta infekcije. Rončević smatra da se u tom smjeru i ide.

Pandemija covida-19 ubrzala robotizaciju radnih mjesta

9:47 – Poslovni čelnici više računaju na robote u planiranju radnih procesa, a veća potražnja za radnicima nazire se u sektorima skrbi, novih tehnologija i kreiranju sadržaja, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). WEF je anketirao čelnike gotovo 300 svjetskih tvrtki i utvrdio da četiri petine njih ubrzava planove o digitalizaciji rada i uvođenju novih tehnologija, što neutralizira rast zaposlenosti u razdoblju nakon financijske krize 2007. i 2008. godine. “Zbog Covida 19 budućnost rada stiže ranije”, zaključuje direktorica WEF-a Saadia Zahidi.

WEF je utvrdio da će do 2025. roboti ‘ugasiti’ 85 milijuna radnih mjesta u srednjim i velikim poduzećima. Da bi radnici u idućih pet godina zadržali svoja radna mjesta, gotovo polovina njih morala bi ovladati novim vještinama, a do 2025. godine poslodavci će posao ravnopravno dijeliti između ljudi i strojeva, pokazalo je WEF-ovo istraživanje “Budućnost rada 2020.”.

U cjelini gledano, kreiranje novih radnih mjesta usporava a ubrzava zatvaranje postojećih, budući da se kompanije u cijelom svijetu okreću tehnologiji i odustaju od ljudskog potencijala u poslovima unosa podataka, računovodstva i administracije. Dobra je vijest da će se otvoriti više od 97 milijuna radnih mjesta u sektoru skrbi i u tehnološkom sektoru, poput umjetne inteligencije (AI), te u kreiranju sadržaja, poručuju iz WEF-a čije se sjedište nalazi u Ženevi.

“Zadaci u kojima će ljudi zadržati komparativnu prednost uključuju upravljanje, savjetovanje, donošenje odluka, argumentiranje, komuniciranje i interakciju”, kaže se.

Porast će potražnja za radnicima koji mogu popuniti radna mjesta u zelenoj ekonomiji, obavljati poslove s podacima i umjetnom inteligencijom i preuzeti nova radna mjesta u inženjerstvu, računalstvu u oblaku i razvoju proizvoda. Otprilike 43 posto anketiranih kompanija smatra da bi zbog tehnološke integracije trebale smanjiti broj zaposlenih, 41 posto njih planira češće koristiti podizvođače, a 34 posto zbog tehnološke integracije planira zaposliti nove radnike, pokazalo je istraživanje.

41 novozaražena osoba u Istri

9:40 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 295 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 41 pozitivnih osoba s područja županije. Kod 33 osobe radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima (Rijeka (19), Zagreb (8), Slavonija (4), srednja Dalmacija (1), Međimurje (1)), osobe su bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, a dijelom su iz mjera samoizolacije.

Za 8 osoba je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 102 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 391 osoba”, izvijestio je županijski stožer.

86 novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

9:28 – “Od 21. listopada u 14 sati evidentirane su 86 nove osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus. Radi se osobama sa prebivalištem na području sljedećih 24 jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (2), Grad Krapina (19), Grad Oroslavje (1), Grad Pregrada (10) Grad Zabok (2), Grad Zlatar (3), Općina Bedekovčina (5), Općina Desinić (2), Općina Đurmanec (7), Općina Gornja Stubica (2), Općina Hum na Sutli (1), Općina Konjščina (4), Općina Krapinske Toplice (1), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (1), Općina Marija Bistrica (4), Općina Mihovljan (1), Općina Petrovsko (2), Općina Radoboj (10), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (2), Općina Tuhelj (1), Općina Veliko Trgovišće (1) i Općina Zlatar Bistrica (2).

Među novooboljelim osobama 72 su testirane 19. listopada, a 14 njih 20. listopada. Ukupno su pristigla i 162 negativna nalaza, od čega se 106 odnosi na uzorke uzete 19. listopada te 56 na uzorke uzete 20. listopada. Još se uvijek čekaju rezultati za 30 uzorka od 19. listopada, 324 nalaza od 20. listopada te za 320 uzorka od 21. listopada.

Ozdravile su dodatne 54 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 544. U samoizolaciji se nalazi 1.478 osoba”, izvijestio je stožer.

73 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:26 – “PGŽ danas broji rekordnih 73 novozaraženih osoba, dok je u posljednje 24 sata 16 osoba ozdravilo. Na području PGŽ su trenutno 303 aktivna slučaja COVID-19 bolesti, 779 osoba je u samoizolaciji”, priopćeno je.

Zatvara se hitna služba u KB Dubrava

9:24 – “Četiri su zasad slobodna kreveta. U pripremi je opremanje prostora Hitne službe u kojoj će biti na raspolaganju još 110 kreveta za oboljele od covida-19, a djelatnici Hitne službe brinut će o njima. Hitna služba u KB-u Dubrava prestat će s radom, a pacijenti će biti upućeni na hitne prijame drugih bolnica. Kapaciteti u šatorima zasad se još neće puniti, spremni su, no procjena je da je kvalitetnija njega i zbrinjavanje bolesnika u fiksnim objektima”, potvrdio je to za N1 koordinator bolničkog liječenja od covida-19 iz KB-a Dubrava, Ivica Lukšić.

49 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:14 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 49 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (9 osoba iz Vukovara, 8 iz Županje, 7 iz Ivankova, 5 iz Vinkovaca, 3 iz Tovarnika, 2 iz Novih Jankovaca, 2 iz Retkovaca, 1 iz Borova Sela, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Cerne, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Gunje, 1 iz Komletinaca, 1 iz Lovasa, 1 iz Markušice, 1 iz Nuštra, 1 iz Petrovaca, 1 iz Sotina, 1 iz Strošinaca i 1 iz Vođinaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1390, od kojih je 1110 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 23 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 236 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 15202. U samoizolaciji na području županije je 1018 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 14 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 29 radnika (7 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 6 nezdravstvenih radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 3 nastavnika i 12 učenika. U samoizolaciji se nalazi 32 nastavnika i 280 učenika”, izvijestio je stožer.

57 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:53 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je pedeset i sedam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvadeset i sedam osoba s područja grada Siska, sedamnaest osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja općine Sunja, dvije osobe s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica te jednoj osobi s područja općine Dvor, priopćio je županijski stoćer.

“Apeliramo na žitelje županije neka se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i zdravlju drugih”, poručuju iz stožera.

99-godišnja Španjolka preboljela koronavirus

8:16 – Kad se 99-godišnja Florentina Martin zarazila koronavirusom u rujnu, njezina unuka nije se najviše bojala da bi je virus mogao ubiti, nego da će završiti sama na odjelu intenzivne skrbi. “Stalno sam se bojala da će je osamljenost dokrajčiti prije virusa, jer se boji da će biti ostavljena sama, pogotovo u bolnici”, rekla je Noelia Valle.

Pretpostavlja da joj se baka zarazila na proslavi 99. rođendana 16. rujna, kad se obitelj okupila i popila piće na terasi. “Mislim da je to moralo biti ondje, u trenutku kad smo svi bili skupa bez maske”, rekla je Valle. Nekoliko dana kasnije, Martin se počela osjećati slabo i pala je u postelju.

Izloženost kontaminiranom ulju uljane repice u mladosti ostavilo joj je dugoročne zdravstvene probleme te povećalo osjetljivost na respiratorne komplikacije od covida-19. Međutim imala je samo blage simptome i oporavila se kod kuće u Madridu, uz pomoć svoje obitelji, njegovateljice Olge Arauz i vjerne nagluhe havanezerice Lune.

Sad opet može gledati svoje omiljene emisije i igrati igrice na tabletu. “Dobro mi je, stvarno sam ok”, rekla je Martin, a sjećanja na virus su joj mutna. Premda joj se baka oporavila, Valle, biologinja, još uvijek ustraje na tome da nosi masku kad je posjećuje. “I dalje sam na oprezu, ali naravno osjećam golemo olakšanje”, rekla je.

S preko milijun slučajeva, Španjolska ima najveći broj zaraženih koronavirusom u zapadnoj Europi. Više od 34.000 ljudi umrlo je zbog covida-19 u toj zemlji, najviše onih starijih od 80 godina.

Francuska prešla milijun novozaraženih, rekordi i u Njemačkoj

8:15 – Francuska je prešla milijun zaraženih osoba koronavirusom, a u Njemačkoj je prvi puta zabilježen dnevni porast od preko 10.000 novih infekcija, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins i instituta RKI.

Francuske vlasti u srijedu su objavile da je u toj zemlji 26.676 novih slučajeva, što je šesti put u 12 dana da zemlja ima preko 25.000 novozaraženih. U Francuskoj je ukupno 34.075 umrlih, stoji na stranici Sveučilišta John Hopkins. Po njegovim podacima u četvrtak ujutro, Francuska sada ima 1,000.369 zaraženih.

Španjolska je također prešla broj od milijun zaraženih koronavirusom, pa su te dvije zemlje daleko ispred svih drugih zemlja EU-a po broju inficiranih.

Broj potvrđenih slučajeva u Njemačkoj narastao je u jednom danu za 11.287, pokazuju podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti u četvrtak. Dan prije broj novozaraženih bio je 7830. Njemačka sada ima ukupno 392.049 osoba pozitivno testiranih na koronavirus i, nakon još 30 novih potvrđenih smrtnih slučajeva, ukupno  9905 umrlih. Iako je stopa zaraze u Njemačkoj niža nego u dobrom dijelu ostatka Europe, ona se ubrzano povećava otkad je došlo hladnije vrijeme, a političari upozoravaju da se stroge epidemiološke mjere moraju poštivati ako se želi da se trend preokrene. U srijedu je ministar zdravstva Jens Spahn dobio pozitivan test na koronavirus.

Broj ukupno zaraženih u svijetu prešao je 41 milijun ljudi, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins.

Šostar: 705 novozaraženih u Zagrebu

8:08 – Zvonimir Šostar je  potvrdio kako je u prethodna 24 sata u Zagrebu zabilježeno 705 novih slučajeva zaraze, a testirano je više od 1900 ljudi. Šostar je rekao za RTL.hr kako su visoke brojke smjer kojim će Zagreb vjerojatno ići narednih dana.

“Plaćamo danak našem neozbiljnom ponašanju – nepridržavaju mjera, nenošenju maski i ne pridržavanju distance. I ako tako nastavimo bit će i gore. Zdravstveni sustav se zakrčuje”, rekao je Šostar.

Zagreb ima i nova žarišta, a to je prodor u četiri doma za starije u kojima ima dosta pozitivnih korisnika i djelatnika.

Zbog velikih gužvi za testiranja, na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma bit će otvorena nova lokacija za testiranja na koronavirus u Zagrebu, kako je dogovoreno u srijedu na sastanku u Ministarstvo zdravstva. Testiranja na novoj lokaciji mogla početi do kraja tjedna.

U KB Dubrava ostalo šest slobodnih kreveta

7:23 – U Kliničkoj bolnici Dubrava slobodnih je još samo šest kreveta. “Nažalost da, svaki dan se sve više puni, brojevi ne lažu. Dio pacijenata će se preliti ovdje, i onda svi drugi bolnički sustavi pate”, rekao je za Dnevnik.hr specijalist anesteziologije i intenzivne medicine Andrej Šribar.

Tehnički uvjeti za šatore su osigurani, ali dobro bi im došao još poneki par ruku. “Svaki dan je takav, ali stisnemo zube i odradimo”.

“Kada dođu pacijenti u poznijoj životnoj dobi, a koji su došli do podataka o ovoj bolesti i koliko je za njih rizična, često nas pitaju: ima li za mene ikakve šanse? Mi smo njima i obitelj jer nema posjeta, obitelj infomacije može dobiti samo telefinom. Mi smo pored njih i osim što ih liječimo, mi ih i tješimo na sve moguće načine”, kaže Šribar.

Među oboljelima u bolnicima i mlađih osoba. “Ima mlađih ljudi, obično imaju komorbiditete. Ima dosta ljudi koji su hipertoničari, a da ni ne znaju jer visoki tlak se naziva ‘tihim ubojicom’. Takvi ljudi mlađe dobi znaju ovdje završiti, a nisu ni znali da su bolesni”, zaključuje Šribar.

Velike europske države obaraju rekorde

Jučer – Velike europske države u srijedu ponovno bilježe crne brojke – Španjolska je prešla milijun zaraženih, Italija ima najviši dnevni rast s 15 tisuća, a Francuska ponovno više od 25 tisuća zaraženih koronavirusom, prenose agencije. Španjolska je postala prva europska država koja ima više od milijun zaraženih, udvostručivši taj broj u samo šest tjedana usprkos uvedenim restriktivnim mjerama.

Šostar za danas najavio rekordan broj novozaraženih

Jučer – Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” jučer je gostujući na Dnevniku HTV-a rekao da bi u četvrtak Zagreb mogao oboriti novi rekord kada su u pitanju zaraženi koronavirusom. Tijekom srijede je već u Zagrebu bilo mnogo slučajeva, čak njih 337. Zaraženo je čak i 26 učenika te je virus ušao u dom za starije.

“Stanje još nije alarmantno, ali nismo daleko od toga. Stanje je zabrinjavajuće. Imamo kontinuirani porast novozaraženih i mislim da ćemo već sutra imati novi rekord. Sada plaćamo danak slobodnog ponašanja i nepridržavanja mjera od prije 10-20 dana. U samoizolaciji nalazi se 8.220 osoba, a sutra ćemo se približiti broju 9.000. Iz tog broja, prema procjenama epidemiologa, pozitivirat će se 25-30 posto”, rekao je Šostar.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari