NEZADOVOLJSTVO KLJUČA

Video | Poštari bi mogli u štrajk. Pregovaraju s upravom, nezadovoljni su primanjima

Putem liječnika mogli bi krenuti i poštari. Nezadovoljni zbog loših materijalnih prava i ukidanja bonusa na plaće, sindikati su krenuli u pregovore s Upravom. Hoće li i poštari u štrajk?

Voze po kiši i snijegu, dostavljaju pakete, dolaze na kućne adrese. Ipak s plaćom koju zarade, kažu, ne mogu normalno živjeti.

Nezadovoljstvo poštara se gomilalo, a kap koja je prelila čašu odluka je Uprave o smanjenju bonusa i dodataka koji su značili i do 20 posto veću plaću.

“Ono što smo u osnovi krenuli u pregovore da izrazimo i iskažemo to nezadovoljstvo Upravi u ime radnika i da upozorim na propuste koje smo mi uočili”, kaže Mario Vrček, zamjenik predsjednika Hrvatskog sindikata pošte

Sindikati upozoravaju da je zbog loših uvjeta rada sve teže naći radnike na operativnim poslovima. Prošle godine Poštu su napustile stotine poštara i dostavljača. Nešto se mora promijeniti. U pregovore s Upravom pošte uključena su dva reprezentativna sindikata. Iako o tome nitko ne govori, ako ne dođe do dogovora, moguć je i veliki štrajk radnika kojih je u Pošti preko 9300.

U Upravi odgovaraju da su svjesni problema i da su baš zato prošle godine povećali plaće 8000 radnika za 20 posto. Otvorili su dijalog sa sindikatima i sve su opcije na stolu. Pregovori oko bonusa i prava se nastavljaju.

“Štrajk je reguliran zakonom tako da da bi se on mogao dogoditi potrebni su neki preduvjeti koji se vjerujem za sada nišu još ostvarili”, kazao je Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte

Postoji neka nada, ajde recimo to tako, da će se neki dogovor ipak postići, kaže pak Mario Vrček.

U Pošti radi 9300 radnika. Prosječna plaća dostavljača prema službenim podacima je 850 eura. Sindikati pak tvrde da podaci nisu točni podaci i da poštar operativac s bonusima zaradi svega 700 eura mjesečno.

Pero iz Vinkovaca kaže da je on bio poštar 38 godina
“I nikad mi nijepao na pamet štrajk, kakav štrajk? Treba raditi”, kaže Pero

A hoće li poštari poslušati savjet svog starijeg kolege ili se povesti za primjerom radnika zagrebačke Čistoće – znat ćemo već sljedeći tjedan nakon nove runde pregovora, izvještava Borko Brunović za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari