NEMA CRVENOG GUMBA

‘Postoje ta tri kofera…’: Stručnjak objasnio proceduru nuklearnog lansiranja iz Rusije

Twitter - Ruska televizija Russia 1

Istina je i to da nitko na zapadu ne može biti potpuno siguran oko detalja nuklearnog lansiranja u Kremlju. Isto vrijedi za svaku nuklearnu silu

Nakon što praktično iz vrha administracije Vladimira Putina nije preostao nitko tko EU-u i SAD-u još nije prijetio nuklearnim udarom zbog smetanja ruskom ratnom stroju da pokori Ukrajinu, Der Spiegel je dilemu pokušao okončati odgovorom na pitanje: Kolika je doista opasnost od (ruskog) nuklearnog napada?

Jasno je da je “crveni gumb” samo figura, da to iz niza razloga ne funkcionira tako u niti jednoj zemlji na svijetu koja posjeduje nuklearno naoružanje. Još od filma iz 1964. “Dr. Strangelove: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu” opća je stvar da je procedura detaljna i ozbiljna skoro koliko je ozbiljna prijetnja sveopćim uništenjem da se posegne za “prvim udarom”.

Kakva je procedura u Rusiji?

Jörg Römer je u objašnjavanje ušao optimistično: “Dobra je vijest to što većina stručnjaka za sigurnost polazi od toga da to (lansiranje) baš i nije moguće tako lako izvesti. Razlog za to je što Rusija, isto kao i SAD, raspolaže ‘nuklearnim koferima’. Na televizijskim snimkama vidi se da Putin ili netko iz njegove blizine, taj kofer uvijek nosi sa sobom.”

“I sva je prilika da on nije jedini koji ima takav kofer”, kazao je Römer.

“Prema onome koliko se zna, postoje tri takva kofera. Jednoga ima Putin, drugoga ministar obrane Sergej Šojgu. A trećega zapovjednik generalštaba Valerij Gerasimov. I prema svemu onome što se pretpostavlja, lansiranje nuklearnog oružja moguće je samo kad se aktiviraju sva tri kofera odjednom”, objasnio je.

Istina je, doduše, i to da nitko na zapadu ne može biti potpuno siguran oko detalja procedure nuklearnog lansiranja u Kremlju. Isto vrijedi za svaku zemlju s nuklearnim naoružanjem. A od njih Rusija raspolaže drugim najvećim arsenalom na svijetu, iza SAD-a. 

“Unatoč tome, važno je da se ne širi panika”, smatra Römer:

“Jer, ako se trezveno promisli, velika većina argumenata ide protiv korištenja nuklearnog oružja. Od Drugog svjetskog rata, unatoč eskalacijama kriza, čak unatoč nesrećama koje su umalo dovele do nuklearnog udara, do lansiranja nuklearnog projektila nikada nije došlo. To onda znači da barem djelomično još uvijek možemo mirno spavati.”, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari