KIKS ILI NAMJERA?

POTPUNO ISKLJUČENI: Covid dodatak neće dobiti oni najsiromašniji, koji preživljavaju s 800 kn mjesečno…

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Umirovljenici su ovoga tjedna konačno dočekali vijest o isplati covid dodatka.

Odluka o isplatu iznosa od 400 do 1200 kuna za više od 850.000 naših umirovljenika na dnevnom redu Vlade je u srijedu. No, iako se time jamči isplata jednokratne pomoći u covid krizi umirovljenicima s najnižim mirovinama, potpuno su izostavljeni njihovi vršnjaci koji primaju nacionalnu naknadu za starost, takozvanu nacionalnu mirovinu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, korisnika nacionalne naknade za starost, propisane istoimenim zakonom donesenim početkom ove godine, u veljači je bilo svega 4059. Oni su i najsiromašnjiji dio populacije, jer zbog nedovoljnog radnog staža ne primaju mirovine, već tu naknadu u iznosu od svega 800 kuna. Portal mirovina.hr doznaje kako su ti ljudi potpuno isključeni iz kruga primatelja covid dodatka.

Logika samog covid dodatka je pomoć većini umirovljenika u Hrvatskoj koji žive u siromaštvu, a kojima su se zbog pandemije i potrebe kupovanja zaštitnih maski, dezinficijensa i ostalog, povećali životni troškovi. Dakle, covid dodatak je socijalna mjera, koja se, u ovom slučaju isplaćuje umirovljenicima, jer su oni siromašni, ali ga neće dobiti još siromašniji.

Glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručio je da korisnici nacionalne naknade za starost neće dobiti covid dodatak jer – nisu umirovljenici; bez obzira što su siromašniji od 90 posto umirovljenika.

Ako se uzme u obzir da covid dodatak košta državu više od 600 milijuna kuna, onda isplata i korisnicima “nacionalne mirovine” ne bi smjela doći u pitanje. Ponovno vrijedi istaknuti da je njih nešto malo više od 4000. Po ranije objavljenoj shemi, svaki od njih bi trebao dobiti 1200 kuna, što bi u konačnici državu koštalo manje od pet milijuna kuna, odnosno 0,8 posto cjelokupne uplate covid dodatka.

Premijer Andrej Plenković poručio je da je Vlada s predstavnicima umirovljenika vodila zajedničke razgovore o tome “kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina u hrvatskom društvu, a to su naši sugrađani starije dobi, naši umirovljenici.” No, među njima nisu najsiromašniji od svih, korisnici nacionalne naknade za starost, piše Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views