SUMNJA U EKVIDISTANCU

POVJESNIČAR PLENKOVIĆU: ‘Gdje ste vidjeli marširanje partizana koji pišu grafite da treba ubijati i silovati’

Photo: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Hrvoje Klasić o posjetu Plenkovića Golom otoku i njegovim izjavama: ‘Mi se suočavamo s nečim s čim trebamo, ali od čega nam ne prijeti opasnost, a s onim od čega postoji opasnost, ne’

Povjesničar Hrvoje Klasić je u Novom danu N1 televizije komentirao posjet premijera Andreja Plenkovića Golom otoku, sutrašnje obilježavanje u Gruborima te izjave premijera o „kulturi sjećanja i dijaloga“ koju trebamo njegovati.

“Postavljam pitanje premijeru da li je i gdje je vidio da marširaju mladići u partizanskim uniformama koji pišu grafite da treba ubijati i silovati, da se skupovima zaziva Jugoslavija i negira Goli otok?”, upitao je povjesničar Hrvoje Klasić u Novom danu N1 televizije, komentiravši posjet Andreja Plenkovića Golom otoku.

Iako smatra da su poruke dobre, Klasić upozorava da smo zadnjih 30 godina imali nekulturu sjećanja i monologe umjesto dijaloga. Jučer je, kaže, bio malo razočaran jer se zadnjih godina uglavnom obilježavalo žrtve komunističkih režima, a glavno je pitanje zašto to sve skupa radimo, odnosno koje su to poruke koje trebamo prenijeti dalje.

“Istovremeno podsjećam na brojne primjere zadnjih 30 godina marširanja s ustaškim znakovljem, zazivanja NDH i Ante Pavelića, ulica nazvanih po ustašama…Kad to stavite na stol, mi se suočavamo s nečim s čim trebamo, ali od čega nam ne prijeti opasnost, a s onim od čega postoji opasnost, ne“, zaključio je Klasić.

PLENKOVIĆ NA GOLOM OTOKU: ‘Važno je da njegujemo kulturu sjećanja’

Različita vrednovanja

Klasić je rekao kako s Plenkovićem uvijek postoji sumnja u ekvidistancu, a koja je i jučer došla do izražaja, kada je u kontekstu Grubora govorio o hrvatskim žrtvama.

“Kada se govori o Srbima govori se o propustima, a to su pojedinačna i masovna smaknuća, koja su trajala tjednima i mjesecima nakon akcije Oluja. Podsjetilo me na intervju Grabar Kitarović u opskurnom tjedniku kada je najavila drugu kandidaturu i rekla da je Pavelić radio neke greške, gdje su posljedice imali Hrvati“, podsjetio je.

Zaključio je da se trebaju postavljati važna pitanja, a ne nabacivati se pomirenjem. “Ne treba miriti civilizirane ljude, a nacionaliste s obje strane, hrvatske i srpske, isto ne jer oni to niti ne žele. Ključno je pitanje jesu li odgovorni za zločine odgovarali“, navodi Klasić dodajući da ljudima malo znači pomirenje kada 20 godina žive bez struje i vode.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj