KREĆU S MARKOVOG TRGA

Povorka ponosa 19. rujna u Zagrebu: ‘Ustavom se ograničavaju i guše naše slobode i to moramo i želimo promijeniti’

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Pod sloganom ”Sloboda unutar i izvan četiri zida” najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj održat će se u subotu, 19. rujna po 19. put, a osim što je ove godine zbog koronavirusa za ovaj mjesec prebačena iz lipnja u rujan novost je da Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji kreće s Markova trga.

Cilj je ostvarenje ustavne jednakosti i društva slobodnog od rodnih i spolnih normi i kategorija, a organizatori iz Zagreb Pridea u poručuju: ”Ove godine borimo se za ustavnu jednakost i pravo na slobodu, unutar i izvan četiri zida! Za slobodu, jednakost i sigurnost u našim domovima s našim obiteljima, kao i na našim ulicama i trgovima. To moraju jamčiti i naši zakoni, a prije svega hrvatski Ustav. Ustav nama trenutno predstavlja zid jer ograničava i guši naše slobode. Taj zid moramo srušiti”.

Povork ponosa započet će okupljanjem u 15 sati na Markovu trgu te će proći Ćirilometodskom ičicom do Katarininog trga, zatim Strossmayerovim šetalištem do Mesničke ulice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe te Vlaškom do Trga Josipa Langa sve do Ribnjaka.

Povorka ponosa prvi se put okuplja na Markovu trgu, ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda i kažu: ”Tamo nećemo biti slučajno, tamo ćemo biti da od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana”.

Zahtijevaju da se pokrene postupak promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji, a za nedavnu odluku Ustavnog suda, kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece, ističu da jasno govori koliko je ustavno ograničenje iz 2013. “zastarjelo, besmisleno i protuprirodno”.

”Ono ne odražava stvarne živote kojima živimo. Mi smo živi svjedoci i svjedokinje ove nepravde. Svakodnevno svjedočimo da lezbijke, gejevi, biseskualne, trans, interspolne i queer osobe u Hrvatskoj stvaraju obitelji, sa svojom djecom ili bez njih, ali i dalje ne živimo jednakost u pravima i dostojanstvu”, poručuju iz Zagreb Pridea i kažu: ”Sazrelo je vrijeme da se nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji”.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari