'ZNA SE OTKAD TO SEŽE'

Video | Poznati odvjetnik komentirao premlaćivanje u Splitu i otkrio smijemo li snimati policiju

‘Policija kao i navijači ima puno putra na glavi. To seže još prije 10-15 godina kada je zapravo tadašnji vrh policije imao prilično nečasnu ulogu u nogometnom miljeu’, smatra odvjetnik Ljubo Pavasović Visković

Slobodna Dalmacija objavila je fotografiju mladog kuhara iz Splita, kojeg je policija ni krivog ni dužnog privela i pretukla prošlog petka kada su u Splitu igrali Hajduk i Dinamo. On s navijačima nema nikakve veze, a dobio je 12 puta pendrekom po glavi i leđima. Načelnik splitske policije mu se ispričao, ali i rekao da on nije na snimci koju je objavila Torcida, a na kojoj se vidi kako policajac tuče muškarca koji zavezan leži na tlu. Taj je policajac suspendiran. Pitanje je može li zabunom pretučeni mladi kuhar tužiti državu. Na to pitanje u RTL Direktu pokušao je odgovoriti odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković.

‘Nebitno je tko su subjekti udaranja’

“Ne bih govorio u tim kategorijama. Udaranje bilo koje osobe koja leži na podu, neprimjerenom silom, punom nogom i s ovakvim sredstvom kakvima je taj čovjek udaran, pokušaj je teške tjelesne ozljede. To je nešto što je vrlo blizu, ako čak i nije sigurno kazneno djelo. Nebitno je tko su subjekti udaranja. Ovakav događaj se može karakterizirati kao kazneno djelo. Snimka je potpuno jasna. Imate osobu koja ne pruža nikakav otpor i osobu koja je udara. I treću osobu koja je drži. Nije ni ta osoba posve nevina”, ustvrdio je odvjetnik.

Kaže da mu je žao i suspendiranog policajca.

“Policajci su i potplaćeni i nemotivirani i rade u iznimno teškim uvjetima. U svim tim frustracijama dođe do izboja nasilja kao i ovdje. Mislim da će splitska policija morati konkretnije obraditi ovu situaciju i krenuti s ozbiljnijim mjerama”, kazao je Pavasović Visković.

Pretučeni ima pravo na naknadu štete

Dodaje da su greške u privođenju moguće, ali da policija nema pravo tući osobe koje privodi.

“O tome ne može biti ikakve diskusije. Jednako kao što ne može biti diskusije o tome ima li tko pravo nasrtati ili napadati policiju. Svaka osoba kojoj bilo koje tijelo državne vlasti nanese štetu nezakonito postupajući ima pravo na naknadu štete. Vjerujem da će to i ovaj čovjek, koji je na snimci, ostvariti”, rekao je.

To što policajci naređuju građanima da brišu snimke, Pavasović Visković smatra needuciranošću.

“Ako uklanjaš tragove da se dogodilo kazneno djelo i nekakav prekršaj, na određen način sudjeluješ u tome. Netko bi morao ljudima koji rade na terenu objasniti da to ne smiju raditi. Nedopušteno je nalagati nekome da briše snimke koje su u krajnjem slučaju nastale na otvorenoj površini. Policajac može to pokušati, ali na javnoj površini vam to ne može ograničiti”, objasnio je.

Na pitanje znači li to da je unatoč upozorenju policajca dopušteno snimati, Pavasović Visković je odgovorio: “Ako se nalaziš na javnoj površini. Apsolutno.”

‘Vrlo je problematičan odnos navijača i policije’

Odnos policije i navijača smatra vrlo problematičnim.

”Policija tu kao i navijači ima puno putra na glavi. To seže još prije 10-15 godina kada je zapravo tadašnji vrh policije imao prilično nečasnu ulogu u nogometnom miljeu. Svjedočio sam činjenici da je u poljudsku ložu na utakmicu Hajduka i Dinama došla vrhuška dalmatinske policije. Četiri načelnika policijskih uprava u delegaciji Dinama za koje se kasnije ispostavilo da su suđeni kao dio zločinačke organizacije. Vrlo neprimjeren kontakt. Imate PU zagrebačku koja je od 2010. godine u ratu s Dinamovom navijačkom skupinom funkcionirala kao privatna zaštitarska vojska nego kao organ koji provodi zakon. Tu je nastao nukleus tih problema koji se i danas reflektira na problematiku. Na Desincu se donekle došlo pameti, smirile su se tenzije… Policija je tu vrlo nespretno u obradi priče reagirala. Nije normalno da bilo tko nasrne i napadne policiju, no ono što se događalo kasnije je bilo vrlo nespretno i promašeno. Uhićeni su ljudi koji mahom nisu imali veze sa samim sukobom. Bili su neko vrijeme u istražnom zatvoru pa su pušteni bez ikakve pravne osnove. Pušteni su zato što je premijer Plenković išao u Split. Odjednom je DORH predložio ukidanje tog istražnog zatvora. Događalo se nešto u pravosuđu što se nije smjelo događati. Isto tako ovakvih prekoračenja ovlasti, udaranja navijača bilo je na Desincu jako puno. Do dana današnjeg nismo dobili obrazloženje i jasnu sliku o tome što se dogodilo…”, kazao je.

Pavasović Visković u RTL Direktu je komentirao i slučaj Harolda Kopitza koji je u utorak počinio samoubojstvo u zatvoru. Kazao je da su pravosudni policajci potplaćeni.

“Malo ih je, nije ih dovoljno, nemaju kvalitetna sredstva za rad. Ako je netko odlučio lišiti se života, taj će uspjeti kad tad to napraviti što god pravosudna policija napravila. Pravosudnih policajaca je barem 30-35 posto premalo u odnosu na cijeli korpus zatvorske populacije”, kazao je, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari