GOST RTL DIREKTA

Video | Poznati odvjetnik o pravosuđu, Todoriću i Sanaderu: ‘Mogao bi izaći na slobodu kroz dvije godine’

‘Sumrak je države ako se u pravosuđu pojavljuju korumpirani suci’, rekao je Čedo Prodanović u RTL Direktu

Hrvatska je kao ona Mondrianijeva apstraktna slika za koju su nekidan ustanovili da već 75 godina u galerijama diljem svijeta visi naopako. Tako kao Mondriani i šišmiši i u Hrvatskoj- sve visi naopako. Zdravstvo živi u Jugoslaviji, imamo 200 000 zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika. I nikom ništa. Jarun, Fužine i Novi Vinodolski su ista izborna jedinica. I to nam je normalno. Sve su jedinice tako pravedno skrojene da glas Dalmatinca vrijedi manje nego glas Slavonca. A svaki nam da jezu stvara i jedna od naših najgorih noćnih mora – pravosuđe.

Evo danas je stigla vijest na kakve smo odavno navikli: visoki kazneni sud ukinuo je presudu za brutalno ubojstvo u Omišu. Stipe Ringwald dobio je za to 19 godina zatvora, presuda je ukinuta. Sredinom rujna ukinuta je presuda od 40 godina zatvora Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo.

Vjerojatno ste već zaboravili na Ivicu Todorića, kako i ne bi. Optužnica mu je poništena, nova još uvijek nije potvrđena. I još jedan klasik hrvatskog pravosuđa: Ivo Sanader. Prije 15 dana je oslobođen optužbi u aferi Hypo, nakon što je dva puta za isto djelo osuđen, pa je presuda ukinuta. To je samo jedan slučaj, suđenja mu toliko dugo traju da su i kazne i predmete svi već zaboravili.

Teško bi sve presude i poništavanja presuda vjerojatno nabrojao i odvjetnik Ive Sanadera, Čedo Prodanović.

Na pitanje slaže li se da je pravosuđe noćna mora, odgovara:

“To je prigodni termin večeras, inače možemo nabrajati osim zdravstva i pravosuđa školstvo, socijalna skrb- nažalost ne štima nam previše u društvu”, kazao je Prodanović.

Na pitanje je li zadovoljan oslobađajućom presudom Ivi Sanaderu i Aferi Hypo, Prodanović odgovara:

“Mi nismo nezadovoljni, ali nakon svih ovih postupaka koji su protiv njega vođeni, a ne slažemo se s većinom ishoda tih postupaka jer su većinom negativni, ovo je jedan postupak koji je završio kako je po nama trebao biti. To smo od početka tvrdili. Sad je sud u trećem navratu prihvatio stav Ustavnog suda s početka da nema kaznenog djela ratnog profiterstva. Moram još i dodati, postoje ironični komentari da nije dovoljno uzeo da bi bio ratni profiter. Nije se utvrđivalo, a kamoli utvrdilo da je Ivo Sanader uzeo bilo kakav novac u ovom postupku. Nego je sud eliminirao taj dio dokazivanja jer nema osnovnih pretpostavki da se sudi, jer je zastara, ako nije ratno profiterstvo. Kako se utvrdilo da nema elemenata ratnog profiterstva, nije se dalje išlo u dokazivanje.

Na pitanje nije li ironično da nitko u Hrvatskoj nije osuđen za ratno profiterstvo, odvjetnik Prodanović odgovara:

“Konkurencija je bila dosta velika. Pogotovo iza ovih prvih ratnih događaja. Sjetite se Tuđmanove doktrine o 200 elitnih porodica koje nisu postale elitne i nositelji razvoja Hrvatske na temelju osobnih dohodaka koji su dobivale. Očito da u jednom času nije postojala politička volja da se goni ratne profitere, a u ovom konkretnom je postojala. Odnosno, to je bio jedini modus da se premosti problem zastare.”

Na pitanje je li Ivo Sanader zadovoljan presudom, odgovara:

“Naravno da je zadovoljan. To je jedna Pirova pobjeda jer s drugim predmetima nismo baš zadovoljni”

Njegov izlazak na slobodu, kazao je Prodanović, stvar je procjene.

“To je sad stvar procjene i tumačenja propisa. Po stavu obrane po zakonu iz ’97. njegove kazne u zbroju ne bi trebale prijeći 15 godina. S obzirom na to da je u zatvoru 8 godina i jedan mjesec, a zakonski uvjeti za traženje uvjetnog otpusta su pola kazne- već sad bi mogli tražiti uvjetni otpust- odnosno ne možemo jer nije dovršen zadnji predmet. To je nerealno, ali postoje europski standardi da se nakon dvije trećine, gotovo po nekom automatizmu usvaja zahtjev za uvjetni otpust. Prema tome, kroz dvije godine bi mogao izaći ako će naš pravni stav i stav suda biti jednaki”

Prodanović je rekao da je tužilaštvo u slučaju Ivice Todorića krenulo u postupak na vrat- na nos.

“Nisu dokazali de facto ništa. Od onog što su bile početne teze da je radio krive bilance da bi iz Agrokora, odnosno svojih tvrtki vadio novac. On je imao pravo na taj novac, nije ga vadio. Osim toga su napravili manevar s vještačenjem koji je bio amaterski pokušaj zamagljivanja. zato im se optužnica vratila.”

Na pitanje jesu li suđenja Sanaderu i Todoriću ogledni primjeri pravosuđa da tužilaštvo nije dobro napravilo posao, odgovara:

“U većini slučajeva tužilaštvo uspijeva u postupcima, ali su to paradigmatski primjeri teških postupaka koje bi se trebalo s više pažnje i opreza voditi, pogotovo u fazi istrage. Ti standardi se snižavaju. Tužilaštvo vrlo olako ulazi u postupak nakon istrage koju samo provodi. Onda se sud mora baviti onim što je propušteno tijekom istraga. Razlog tome su dugotrajni postupci i velika iznenađenja na raspravi jer se neke stvari nisu utvrdile na vrijeme.”

Spektakularno uhićenje, a onda dugo posebno je patentirano na Sanaderu, kazao je Prodanović.

“To je svojevremeno bio model postupanja da se kroz medije plasira određeni podaci, dokumenti, dokaz, naravno jednostrano. Stratificira se, odnosno kondicionira atmosfera u javnosti, to je odmah i pritisak na sud i svi onda očekuju neminovno da bude kriv. Onda se ipak pokaže da to nije uvijek tako.”

Na pitanje tko je kriv za to, odgovara:

“Odvjetnici sigurno nisu krivi. Rade po zakonu, to što neke stvari ne štimaju obrana koristi, ali to je u skladu sa zakonu. Krivi su pod navodnicima prije svega DORH, govorim o eminentnim postupcima, nedovoljno provedena istraga rezultira dugotrajnim postupcima i ponovnim utvrđivanjem, odnosno po prvi put se utvrđuju neke činjenice što dovodi do iznenađenja tijekom postupka.”

Komentirao je i arbitraže te tvrdnje o Robertu Ježiću:

“To je pitanje kome vjerovati. Vlastitoj pameti ili tome što je sud zaključio. Postoje dvije arbitraže i dva suda u Švicarskoj. Sva četiri da gospodin Sanader, u predmetu INA-MOL, nije imao pošteno suđenje i da je imao pristranog suca. To su rekli pravnici koje se bira na svjetskom nivou, najveći pravnici iz domene arbitražnog prava, ali ne može se njima oduzeti kompetencija zato što se ne bave kaznenim pravom”

“Sumrak je države ako se u pravosuđu pojavljuju korumpirani suci”, kazao je Prodanović.

“Profesor Alan Uzelac radio je stručni rad, bio je predsjednik Europske komisije za efikasnost pravosuđa, postoji europski pravosudni semafor. Po tom istraživanju 80 posto građana vjeruje pravosuđu, a 80 posto građana Hrvatske ne vjeruje pravosuđu. To je ovako dosta dramatičan podatak. Možemo, naravno reći, to nije na temelju dojma. Naši građani se ne bave fenomenologijom pravosuđa iz dokolice nego na bazi osobnih iskustava, a ona su loša”, kazao je Prodanović pa dodao da je “sumrak države ako se u pravosuđu pojavljuju korumpirani suci čija je zadnja zadaća da su brana korupciji. To je poraz pravne države i društva”, donosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari