‘Pranje ruku spasilo je više života od antibiotika, a za sve u samoizolaciji otvorena je linija za pomoć’

FOTO: RTL/PIXSELL/Pixabay/Pexsels

Zdravstveno stanje svih oboljelih je dobro, svi imaju blage simptome ili ih uopće nemaju

U Hrvatskoj je je i dalje devet slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjem slučaju riječ je o pacijentu iz Varaždina, mladoj osobi koja je došla iz Italije. Ne radi se o vozaču, kako su prvotno objavili mediji, naime, došlo je do pogreške, vozaču nije potvrđen koronavirus. Ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj poslijepodnevnoj konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu apelirao je na građane i građanke da održavaju opće higijenske mjere i brinu se za svoje zdravlje.

”Opće mjere su redovito i često pranje ruku, kašljanje i kihanje u maramicu koja se odmah baca, a ako je nemamo kašljemo i kišemo u lakat. Treba redovito provjetravati prostorije jer se radi o kapljičnoj infekciji, opetovao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i podsjetio: ”Pranje ruku je spasilo više života od antibiotika”.

Na važnost primjena mjera samoprotekcije naglasak je stavio i ministar Beroš te dodao: ”342 novooboljelih u Italiji tjera nas na oprez. Molimo građane da se i sami brinu o zdravlju jer kad brinemo za vlastito brinemo i za javno zdravlje”.

Podsjetio je da su objavljene i detaljne mjere za starije i bolesne sugrađane, a Capak je upozorio da starija populacija ne bi trebala ići na javne skupove, niti u ambulante ako nije prijeka potreba. Ne bi trebali prilaziti ljudima na jedan metar, ne bi se trebali rukovati. To je epidemiološka mjera smanjenja rizika te zaštita tih ranjivih skupina”.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da su svi zaraženi dobro: “Od njih devet, dva imaju temperaturu. Svi imaju blage simptome ili ih uopće nemaju”.

“Za sutra smo organizirali sastanak u Klinici za infektivne bolesti. Vjerujem da ćemo sutra podići sve na još jednu višu razinu”, najavila je Markotić. Dosad je uzeto 247 uzoraka što je oko 230 ljudi jer se neke testove ponovljalo, objasnila je dodavši: ”Testiranje košta oko 50 do100 eura, ovisno o tome do koje razine potvrđivanja moramo ići. To nisu gotovi testovi, to su stvari u kojima morate namjestiti cijeli niz postupaka i normalno je da kolege iz HZJZ trebaju vrijeme da postave taj test”.

Za sve u samoizolaciji otvorena je linija za pomoć, kazala je Tatjana Katkić, načelnica sektora za koordinaciju politika i unaprjeđenje stručnog rada centara za socijalnu skrb: “Sustav za socijalnu skrb je osigurao stručnjake iz obiteljskih centara koji su osposobljeni za pružanje psihosocijalne pomoći svaki dan od osam ujutro do 20 sati navečer, a sve osobe u samoizolaciji dobit će njihove kontakte”.

Što se tiče upitnika nad time kako je moguće da Srbija i Slovenija nemaju slučajeva zaraze, Capak je rekao kako s kolegama iz Slovenije i BiH bio u kontaktu, dok s kolegama iz Srbije nije: ”Slovenija je obavila oko 200 testova koji su svi negativni, a taj podatak ne mogu komentirati, iako jest čudno da slučajeve nema. S kolegama iz Srbije bismo sutra mogli stupiti u kontakt, a za one koji dolaze iz Italije predviđen je niz mjera”.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari