SNJEŽNE RADOSTI

Video | Pred vratima je skijaški tjedan! Ipak, inflacija Hrvatima uništava zabavu – cijene su veće i 20 posto

Hrvati će na zimovanju ostati u prosjeku 3 do 5 dana. Iako su top termini u siječnju, ne zaboravite da skijaška sezona traje sve do ožujka

Pred vratima je tradicionalni skijaški tjedan. No, čini se da je inflacija pojela tradicionalnu zabavu Hrvata. Cijene su skuplje i do 20 posto!

Ali se ne odustaje – ide se u veljači. Do tada skijati se može i na novoj zagrebačkoj atrakciji – prvoj pokretnoj skijaškoj stazi u zemlji, izvještava Marko Šiklić za danas.hr.

Tko si može priuštiti – već se naveliko priprema. Gotovo da nema slobodnog termina na prvom simulatoru za skijanje u zemlji.

„Može mijenjati nagibe i uz pomoć sistema za podešavanje brzine, može mijenjati razne brzine – tako da je ovaj simulator namijenjen i za djecu, ali i za vrhunske skijaše”,

ističe Borna Eljuga, instruktor skijanja. Pokretna traka za skijanje doseže brzinu od 50 kilometara na sat, a u jednom terminu prijeđe se gotovo 8 kilometara.

„Kod nas košta 250 kuna jedan termin koji traje pola sata, ali tih pola sata je ekvivalent gotovo cijelog skijanja na snijegu na nekim manjim skijalištima“, tumači Eljuga.

Svoje skije pripremio je i Vlado Šestan, inače iz Zagreba. Nedavno se vratio iz Austrije, a iza Nove godine na četiri dana putuje u Italiju. Cijene su, kaže nam, veće za 20-ak posto.

„Cijena apartmana na Jadranu ili cijena apartmana u Italiji i u Austriji – one su gotovo iste. Hrana koja se kupuje u dućanima je čak jeftinija nego u Hrvatskoj, ono što je skuplje je nešto dalje putovanje, s obzirom da do dobrih skijališta treba 3-4 sata, ako se ne računa Francuska do koje treba 10 sati. Jedino što je skuplje jest skijaška žičara.“, ističe Šestan.

Onima kojima je skupo kupovati opremu ili je iznajmljivati na inozemnim skijalištima, opremiti se mogu i prije puta.

“Prijevoz, žičara, smještaj – može biti od 2 do 3 tisuće eura za četveročlanu obitelj, naravno oni koji idu u skupe hotele, platit će višestruko više“, objašnjava Šestan.

A tome još treba dodati i ono što će se pojesti i popiti, pa se umjesto sedmodnevnog odmora, ove godine više se biraju vikend aranžmani, a ne pomaže ni to što su školski praznici vezani za najskuplje dane.

„I onda je to za skijašku populaciju dosta problematično jer od 1.1. do 10.1. su najskuplji skijaški termini, i samim time to predstavlja određeni problem. A od 7-og do 14-og ili od 9-og do 16.1. kada pada taj drugi tjedan, tad su povoljniji aranžmani.”, pojašnjava Nino Stančić Vidrač, predsjednik Hrvatske udruga ljubitelja skijanja i snowboarda.

Unatoč nikad većim cijenama Hrvati se skijanja nisu odrekli, a omiljena odredišta i ove godine su u Austriji, Sloveniji, Italiji i Francuskoj.

„Uglavnom obitelji ciljaju na hotele koji su na samom skijalištu da ne moraju nositi skije i pancerice, da su što komotniji, traže da hoteli imaju wellness, bazene i dječje igraonice kako bi oni mogli u poslijepodnevnim satima djecu animirat tako da čim brže zaspu navečer, to su kriteriji koji se najviše traže“, Dalibor Čanaglić, voditelj Odjela Jadran i skijanje u turističkoj agenciji.

Hrvati će na zimovanju ostati u prosjeku 3 do 5 dana. Iako su top termini u siječnju, ne zaboravite da skijaška sezona traje sve do ožujka, izvještava Marko Šiklić za danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari