U SCHENGENU ĆE BITI LAKŠE

Video | Slovenski i hrvatski Stjepan na 50 metara jedan od drugog – za Štefanje su zadnji put prešli granicu!

Veselo je na krajnjem sjeveru zemlje, u međimurskoj općini Štrigova. A to je tek zagrijavanje uoči ulaska u novu godinu i Schengen, a upravo ta promjena utjecat će na područje uz granice

Drugi je dan Božića, slavi se sveti Stjepan. Čestitari stižu u brojne domove jer imendan je Stjepanima, Šteficama, Stipanima.

Veselo je na krajnjem sjeveru zemlje, u međimurskoj općini Štrigova. A to je tek zagrijavanje uoči ulaska u novu godinu i Schengen, a upravo ta promjena utjecat će na područje uz granice, izvještava Donna Diana Prćić za RTL danas.hr.

Tradicija na Štefanje. U ovoj međimurskoj kući veselo je bilo od jutra jer njihove dvije Štefice slave imendan.

“Imamo puno u familiji Štefova i Štefica. Došla vam je još jedna Štefica. Da, ona je kćer moje sestre”, kaže Štefanija Gregor iz Štrigova.

Mlađa imenjakinja stigla je u Štrigovu iz Varaždina kako bi proslavila u krugu najdražih.

“Puno mi znači u krugu familije smo se svi skupili. Tako bude svake godine”, kaže Štefica Cikron iz Varaždina.

“Nekako smatramo da je vrijeme provedeno skupa najveće bogatstvo za ove božićne blagdane, za Stjepana”, tvrdi Mirjana Gregor Sever iz Štrigova.

Molitva i blagdanski ručak. Malo mira, a potom čestitari stižu. U posjetu i gosti iz Slovenije. Ovaj dan je poseban i njemu, Štefanu kojem je također imendan.

On živi nadomak granice u Raskrižju, udaljenom svega nekoliko kilometara od Štrigove. U Sloveniji je državni praznik pa je došao vidjeti prijatelja Stjepana.

Našli su se na pitoresknom Mađerkinom bregu gdje pogled s vidikovca puca upravo na Sloveniju, ali i na Mađarsku, Slovačku i Austriju, ali i na Sljeme.

Pa tako i na njihove kuće koje su mogli vidjeti s 340 metara nadmorske visine odakle su poslali i prigodnu čestitku.

“Svim imenjakum, Šteficama, Štefovima sve najbolje za imendan”, kaže Štefan Nemec iz Raskrižja.

“Rođendan mi je 11. prosinca ali skoro pa nikad ne slavim onda to zajedno s prijateljima i obitelji proslavim na dan svetog Stjepana, na moj dan”, kaže Stjepan Pozverec iz Štrigova.

Dva imenjaka s dvije strane granice prijatelji su više od 30 godina. Njihovo prijateljstvo nema granica, a baš su one i glavna tema i na Štefanje u Međimurju.

“Drago mi je što se sad nakon svih ovih godina granice briše i da ponovno budemo zajedno iako nismo prestali. Bit će lijepše, oslobodit ćemo se psihološke granice”, tvrdi Pozverec.

Sitno broje do ulaska u Schengen što je za njih, ali i ostale još jedan povod za nazdraviti.

“Dvije familije 50 metara jedni od drugih ali nisu mogli prolaziti preko granice, okolo, a sada će sve to biti blizu”, kaže Stanko Ivanušić, župan Općine Raskrižje.

Blizu je trenutak kada će im biti lakše, i Stjepanima i Šteficama, ali i svim mještanima međimurskog kraja, izvještava Donna Diana Prćić za RTL danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari