HRVATSKI EURO

Video | Predstavljen dizajn hrvatske kovanice eura i centa: Evo kako će izgledati

Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Na sjednici se predstavlja odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa.

“Kada Hrvatska usvoji euro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku”, rekao je Plenković na početku sjednice.

Na kovanici od 2 eura bit će karta Hrvatske, na 1 euru kuna, na 50, 20 10 centi Nikola Tesla, na 5, 2 i 1 centu će glagoljicom pisati Hrvatska.

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

“Očekujemo da ćemo do ljeta imati probnih milijun kovanica od svakog apoena i potom krenuti u masovno kovanje”, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić te dodao da će cijela operacija stajati više od 10 milijuna kuna.

Tema koja probudi emocije i domoljublje

“Ova tema kod svih pobudi i emocije i domoljublje i time je prožeta i ova sjednica”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

“Po pitanju ispunjavanja mjera nakon što smo ušli u mehanizam 2., cijeli tijek u skladu s očekivanjima i nema kašnjenja. Formalni kriteriji i fiskalni dio i ono što je vezano uz cijene i inflaciju, pomno pratimo i nastojimo da i te kriterije ispunimo. Odluku Vijeća EU očekujemo u srpnju”, kazao je ministar Marić.

Sindikalist Vilim Ribić je kazao da mu nedostaje točka u Gundulićevim stihovima. Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić je kazao da će razmotriti stavljanje točke, a da je zarez bio presitan za staviti.

“Velika mi je čast. To je sve što bih želio reći”, kazao je dizajner Ivan Šivak i tim kratkim komentarom sve nasmijao, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari