PREDSTAVLJEN NOVI ZAKON Uvodi se naknada za 82.889 nezaposlenih branitelja

Foto: Riportal

Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je Nacrt prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u nazočnosti predstavnika udruga i članova projektnih timova u petak je predstavio nacrt prijedloga Novog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Ministar je naglasio kako su u izradi Prijedloga po prvi puta sudjelovali hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata te su značajno pomogli u pripremi nacrta novog Zakona, ali i pronalasku novih načina rješenja problema branitteljske populacije.

“Ono što je bila vizija našeg Ministarstva jest osigurati da uloga branitelja u Domovinskom ratu bude vrednovana i nikada zaboravljena. Po prvi puta se utvrđuju statusi i materijalna pitanja hrvatskih branitelja. Od 444.749 danas živih branitelja u radnom odnosu je tek 205.653. Najranjivija skupina je 82.889 branitelja koji nisu zaposleni i bez ikakvih su primanja”, rekao je Medved.

Posebno je važno naglasiti, napominje, kako je u starosnoj strukturi, najbrojnija populacija 50-godišnjaka, od kojih je 6 tisuća nezaposleno. U radnom odnosu je njih samo 11.500.

“Posebno je prepoznati borbeni sektor branitelja i status dragovoljaca. Već u ovoj godini osigurali smo preventivne zdravstvene preglede za 33.000 branitelja, za što je u proračunu osigurano 25 milijuna kuna”, naglasio je ministar novinarima.

Načelnik Sektora za upravne poslove u Upravi za pravne stambene poslove Ivica Akmadža, predstavio je detaljnije elemente koje donosi novi Zakon o braniteljima.

Osim objedinjavanja braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstvenom zakonu, uvode se naknade za nezaposlene branitelje i vraćanje prava na besplatne udžbenike u nadležnosti Ministarstva. Ubrzanje stambenog zbrinjavanja, zaštita stečenih prava pripadnika HVO, sistematski pregledi i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, prava na topli obrok kao nova mjera za djecu nezaposlene branitelje, braniteljska priznanja koja dodjeljuje braniteljima ministar, samo su neki od dijelova što će se objediniti u novom Zakonu o braniteljima.

Naglašeno je kako evidencija, odnosno registar o hrvatskim braniteljima neće biti javan.

U prezentaciji novog Zakona sudjelovao je i predsjednik Udruge 100 posto HRVI I. Skupine Đuro Glogoški, Predsjednik Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić, predstavnik Udruge specijalne policije RH Siniša Hađur, čelnik Projektnog tima za donošenje nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika Kornelije Brkić.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views