NAKON SKANDALA

Predstavljena nova kovanica eura s motivom kune. Plenković pohvalio vizualno rješenje i zahvalio autorima

S proizvodnjom se počinje u srpnju, a radit će u tri smjene

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjeda 15. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na sjednici je članovima Nacionalnog vijeća predstavio dizajn nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura, koji je odabran kao prvorangirani na Otvorenom natječaju za izbor dizajna, prenose RTL Vijesti.

Ovo je nova kovanica s motivom kune. Podsjetimo, prethodni je povučen zbog optužbi za plagijat.

Jagor Šunde autor je idejnog rješenja najuspješnijeg likovnog rješenja za motiv kune. Rođen je 2000. godine. Govori kako mu je drago da su mogli doprinijeti, a premijer ističe kako im je svima ovo referenca za čitav život.

Premijer govori kako je uvođenje eura uz članstvo u Schengenu dublje integracije Hrvatske u EU što nam je bio cilj. Nada se da će od uvođenje eura koristi imati i građani i gospodarstvo, dodaje.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Prošle godine cijene rasle manje od prosjeka u EU, a ove godine rast se očekuje od od 7 posto. Kako bi cjelokupan proces uvođenja eura bio reguliran, usvojene su, kaže premijer, smjernice. Ministar Marić će ih u četvrtak predstaviti na drugom čitanju u Saboru.

Zahvalio je potom autorima dizajna kovanica. “Ja mislim da je sada sve dobro prošlo”, istaknuo je potom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari