O ZAGREBAČKOM DRONU

Premijer pokazao fotografije, tvrdi da je letjelica nosila bombu: ‘Stoltenberg? Možda je iznio stare informacije’

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Rekao je i da nam sutra stižu američki F-16 koji će ostati nekoliko dana. Za ministra Aladrovića rekao da i dalje ostaje u Vladi

Premijer Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka dao je izjavu te se u njoj osvrnuo na izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

Premijer je rekao:

“Za koju minutu iznad Zagreba će preletjeti Rafali s našim MiG-ovima u vježbi koja je bila dio redovite vježbe. Njihov prelet je poruka solidarnosti i sigurnosti. Riječ je o dogovoru s Macronom u petak u Versaillesu nakon što je u Zagreb pala bespilotna letjelica. Dogovorili da će sutra u Zagreb stići dva F-16 iz SAD-a koji će također boraviti koji dan i dati potporu sigurnosti RH. To je dokaz da je Hrvatska u tijesnoj komunikaciji sa saveznicima.”, pišu RTL Vijesti.

Nastavio je o padu bespilotne letjelice u Zagrebu:

“Još jednom ću ponoviti da je ta letjelica bila naoružana. To znamo sada, to se nije znalo u četvrtak navečer, ali zna se sada”, rekao je i pokazao fotografije tragova eksploziva koji je pronađen.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

“Nadležne službe rade i radit će i dalje da pouzdano utvrde o kojem se točno tipu bombe radi”, rekao je.

Nastavio je da predstoji utvrditi, diplomatskim putem i na druge načine, zašto je letjelica došla u Zagreb, je li to bila pogreška ili sabotaža i je li bilo neke namjere.

“To treba utvrditi istraga. Povrh toga, velika je sreća da ovako ogromnom i ozbiljnom incidentu u jasnoj prijetnji za našu sigurnost nitko nije poginuo, čak ni ranjen i da je došlo do pada letjelice u zemlju, doslovno, a ne u asfalt. To je pridonijelo i da su tragovi eksplozije manji nego da je udarila u tvrdu podlogu. To je važno – da javnost zna što se dogodilo. Što se tiče jačanja sposobnosti vojske, to su procesi koji traju, mi ćemo ulagati još više u vojsku, sada u novim okolnostima. Nakon 24. veljače to više nije iznimka, nego je pravilo na razini EU”, rekao je premijer.

O pomlađivanju zrakoplovstva

“Umjesto postojećih MiG-ova 21, koji imaju vijek trajanja, to što ćemo nabaviti nove zrakoplove kakvi su danas letjeli iznad Zagreba, bila je dobra i mudra odluka za sigurnost građana”, rekao je Plenković.

O energentima i cijenama

“Sada ćemo na užem kabinetu raspraviti uredbu zbog nestavljanja biogoriva na tržište i smanjivanja emisije stakleničkih plinova. S izmjenama, koje će važiti za oko dva tjedna, dodatno ćemo smanjiti cijenu goriva i dizela i benzina. Nalazimo rješenja koja će i dalje smanjivati udar velikog rasta cijene energenata”, najavio je.

Na pitanje novinara, kako to da iz NATO nemaju informaciju da je letjelica bila naoružana, odgovorio je:

“Ne znam, nije mi to poznato, ne znam uopće zašto je glavni tajnik NATO-a danas odgovarao na pitanja ako nije imao posljednju informaciju. Možda je njegova informacija ostala od nekog briefinga od prije nekoliko dana. Želimo da suradnja s NATO-om po ovom pitanju ostane transparentna. Mi ćemo ih obavijestiti što smo saznali i što smo poduzeli i što ćemo još poduzeti”.

O radarima

“Radari koji postoje promatraju određeni zračni prostor, naši radari promatraju i šire, mi šaljemo podatke u Torehon, i Mađarska isto šalje, kao i druge zemlje. Važna je komunikacija između ljudi, bojni za motrenje i navođenje, koje trebaju od puno točkica koje se vide na radaru, najčešće su to čudi odsjaji, najčešće je to civilna letjelica koja nije uključila nešto, pa se dignu borbeni avioni i shvate što je to. Iz ovog možemo povući pouke”, rekao je premijer.

Ponovio je da pad drona u Zagrebu govori o tome da se sad zahtjeva veća budnost, a sve što je ranije bilo gotovo nemoguće, danas zbog situacije s Ukrajinom dobiva novu dimenziju.

Odgovorio je na pitanje da li se čuo Viktorom Orbanom.

“Nismo se čuli Orban i ja, komuniciraju naša ministarstva obrane”, rekao je.

Posjet Kijevu

Komentirao je posjetu tri premijera Kijevu i rekao da smatra dobrim. “Svaka poruka politička snažne solidarnosti treba pozdraviti”, rekao je.

O Aladroviću

Na pitanje ostaje li Aladrović ministar, odgovorio je: “Za sada da.Ovo je rješenje o istrazi, da bi došli do toga da sud potvrđuje optužnicu, treba još jako puno proći. Nitko nije spominjao da je trenutak pokretanja istrage jako bitan za nas.”

Jeste li znali da je u toj priči ponovno Horvat i bivši tajnik Juzbašić, pitali su novinari. Premijer je odgovorio:

“Ne znam, nisam čitao. Imao sam puno drugih stvari, ono što je u ovom slučaju, ali to sam već rekao. Ta jedna praksa puštanja informacija u javnost je nešto što je politički neprihvatljivo i sramotno. Puno poštovanje neovisnosti USKOK-a i policije i sudstva, vidjet ćemo sutra hoće li biti sutra u medijima nekih poruka. Dok se ne otkrije kako je Bezuk došao ovdje, došao je vjerojatno napraviti atentat na predsjednika Vlade. To je za mene važnije, saznati tko mu je tako isprao mozak. A ne ovakva kaznena djela. Kad će biti progres u tom slučaju, onda neka im cure podaci. Dakle, ima i drugih kaznenih djela koja nisu razotkrivena”.

Novinari su pitali jesu li Rafalei  koji lete naoružani?

“Ne znam, provjerit ćemo s HRZ-om”, rekao je.

Odgovorio je i gdje će F-16 biti stacionirani.

“Sigurno neće doći da budu parkirani, čut ćete ih, to je interesu hrvatskih građana, poruke da smo dobili veliki saveznički signal, da se Hrvatska našla bez presedana u tome da je na glavni grad države članice pao naoružani dron. Najvažnije je da su tu uz nas. Ta poruka, to je najvažnije”, rekao je premijer, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari