MASKE OD TEKSTILA

PREPORUKE HZJZ-A: Roditelji pripazite, evo kako trebaju izgledati platnene maske za školarce

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

HZJZ je izdao preporuke za proizvođače maski od tekstila namijenjenih školama

Dok od sutra u Hrvatskoj zbog pogoršane epidemiološke situacije počinje online nastava za sve srednjoškolce, a u nekim županijama će online nastavu pohađati i učenici viših razreda osnovnih škola, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je preporuke za proizvođače maski od tekstila namijenjenih školama.

Obvezna je uporaba maski za djecu od petog do osmog razreda te za srednjoškolce ako se ne može osigurati propisana distanca od 1,5 odnosno dva metra.

Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili višeslojan, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati pri temperaturi od 60 stupnjeva Celzija ili višoj.

Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Dizajn maske

Maska mora biti dizajnirana da prekriva nos, usta i bradu, te sadržavati podesive vrpce ili elastične trake. Svrha maske je da predstavlja barijeru tj. filtraciju čestica, osigura dišljivost te da bude prilagodljiva veličini djetetove glave.

Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari (npr. azo-bojila, formaldehid, metali itd.). Preporuka je koristiti certificirane tekstile, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. (Danas.hr/Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari