PRESUDA MEĐUNARODNOG SUDA: Šešelj nevin – na djelu nastavak međunarodne rehabilitacije četništva!

Presuda Vojislavu Šešelju: nema dokaza da je bio povezan s paravojnim jednicama, za zločine protiv čovječnosti, udruživanje u zločinački poduhvat…

Trinaest godina nakon predaje Vojislava Šešelja haškom sudu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u četvrtak je izrekao prvostupanjsku presudu vođi srpskih radikala

11.25

Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice!

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti.

Vijeće odlučuje sljedeće. Točka jedan, progon zločin protiv čovječnosti, optuženi nije kriv. Točka 4 povreda običaja ratovanja, optuženi nije kriv, točka 8, mučenje kao povreda zakona, većina proglašava da optuženi nije kriv, točka 9, okrutno postupanje, većina smatra da nije kriv, točka 10 protjerivanje kao zločin protiv čovječnosti, većina nalazi da nije kriv, točka 11 nečovječna djela i prisilno premještanje, većina smatra da nije kriv, točka 12 bezobzirno razaranje sela, većina nalazi da nije kriv, točka 13 razaranje ili namjerno uništanje institucija, većina nalazi da nije kriv, točka 14, pljačka javne ili privatne imovine, optuženi nije kriv.

šešelj

11:21
Nema udruženog zločinačkog pothvata

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda zaključilo je većinom glasova da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata na čelu s bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem kojemu je, po tužiteljima, bio etnički progon nesrba iz dijelova Hrvaske i BiH radi stvaranja velike Srbije.

“Cilj dogovora bio je obrana Srba i očuvanje Jugoslavije, a ne počinjene zločina, kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti.

“Tužitelj nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog pothvata”, kazao je Antonetti.

Nakon toga vijeće je zaključilo da Vojislav Šešelj nije odgovoran za fizičko počinjenje progona i deportacija.

Vijeće je zaključilo da proglašenje autonomije srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH nije rezultat zločinačke namjere, a nije utvrdilo niti da je slanje radikalnih dobrovoljaca imalo zločinački karakter.

Dokazi u cjelini idu u prilog tome da razlog slanja dobrovoljaca bila podrška ratnim naporima.

“Tim konstatacijama vijeće ne želi umanjiti, a još manje prikriti zločine u Hrvatskoj u BiH u kojima su dobrovoljci Vojislava Šešelja možda sudjelovali”, rekao je Antonetti.

11:14
Tzv. Velika Srbija je politički, a ne zločinački cilj

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda zaključilo je većinom glasova na izricanju presude Vojislavu Šešelju u četvrtak da je projekt stvaranja tzv. Velike Srbije politički, a ne zločinački cilj.

Raspravno vijeće je većinom glasova utvrdilo neadekvatnosti u tužiteljskom pristupu udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio progon nesrba radi stvaranja tzv. velike Srbije

“Većina u Vijeću smatra da tužitelj predlaže fragmentirano tumačenje događaja koji svjedoče o zločinačkom planu stvaranja velike Srbije”, kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda je prije toga, također većinom glasova, da se zlostavljanje civila u Hrtkovcima ne može smatrati sustavnim napadom protiv civilnog hrvatskog stanovništva nego djelima osobne prirode.

11:08
Ne može se utvrditi kaznena odgovornost za zločine protiv čovječnosti

Većina članova Vijeća je zaključila kako ne postoje pravni elementi za kaznenu odgovornost za zločine protiv čovječnosti.

11:06
Tužiteljstvo nije dokazalo da je postojao sustavni napad na civilno stanovništvo

Tužiteljstvo nije uspjelo dokaziti da je postojao sustavni napad na civilno stanovništvo BiH i Hrvatske. Većina članova Vijeća smatra kako Tužiteljstvo nije jasno pokazalo da su civili bili cilj napada. Također, nosi mogli odbaciti argument obrane da su civili bježali iz područja sukoba kako bi se sklonili u sela i gradove gdje je većinsko stanovništvo bilo iste etničke skupine.

10:42
Nema dokaza da je Šešelj povezan s paravojnim jedinicama

Vijeće je istražilo hijerarhijski odnos Šešelja prema paravojnim jedinicama te zaključilo kako nema dovoljno dokaza koji bi utvrdili povezanost Šešelja s ostalim paravojnim jedinicama, kao što su Arkanovi “Tigrovi”, “Beli orlovi”, odred Dušan Silni, Crvene beretke, Žute ose, posebna jedinica srpskog odjela za sigurnost, odred Vasilije Vidović, Srpska garda…

10:39
Članstvo u SRS-u nije bilo presudno za novačenje dobrovoljaca

Vijeće je konstatiralo da se novačenje dobrovoljaca, odnosno ‘šešeljevaca’ najčešće događalo u SRS-u u Beogradu, ali događalo se i na općinskoj razini. Nije sporno da su slani na teritorije BiH i Hrvatske. Članstvo u SRS-u pritom nije bilo presudno.

10:35
Šešelj osnovao SRS i Srpski četnički pokret

Šešelj je osnovao Srpski četnički pokret, a kasnije i Srpsku radikalnu stranku koja je imala svoje ogranke u Hrvatskoj, Vojvodini, BiH, Crnoj Gori, a cilj je bio stvaranje Velike Srbije, rekao je sudac.

10:30
‘Pristupu tužiteljstva nedostaje preciznosti’

Vijeće je primijetilo kako u pristupu Tužiteljstva nedostaje preciznosti te da su početne optužbe zamagljene. Na kraju se tvrdilo da je Šešelj pripadnik udruženog zločinačkog pokreta za sve zločine, rekao je sudac.

10:19
Šešelj se na sve točke optužnice izjasnio da nije kriv

Šešelj se na sve točke optužnice izjasnio da nije kriv. U svojoj obrani nije osporavao ideju tzv. Velike Srbije niti nasilje, ali je tvrdio kako dobrovoljci koje je on regrutirao nisu bili umiješani u zločine. Također je tvrdio kako oni nisu bili pod njegovom kontrolom, već su djelovali kao dio JNA, rekao je sudac.

10:14
Poticao na mržnju i regrutirao dobrovoljce

“Tužiteljstvo smatra da je Vojislav Šešelj poticao na zločine te da je njegova glavna uloga, osim propagande, bila regrutiranje dobrovoljaca koji su slani na ratišta”, rekao je sudac.

Tužiteljstvo traži kaznu od 28 godina

Optužnica protiv Šešelja sastoji se od devet točaka.

U tri točke ga se tereti za zločine protiv čovječnosti za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i prisilno premještanje. U šest točaka optužnice Šešelja se tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja – za ubojstvo, mučenje i okrutno postupanje te bezobzirno razaranje i pljačka javne ili privatne imovine.

Haško tužiteljstvo u završnim je riječima prije četiri godine zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH te vojvođanskih Hrvata pod patronatom Srbije, koje je uključivalo ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

“On je odgovoran za patnje desetina tisuća žrtava koje su bile izlagane progonu iz vlastitih domova, lišavanju života, zatočenju, mučenju, silovanju, a čija su sela i varoši razarana zbog njegovih riječi i njegovih postupka”, kazao je na kraju tužiteljskih završnih riječi glavni tužitelj u predmetu Mathias Marcusen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari