NAJZELENIJI GRAD

Video | PRIČA S KRKA: Tri desetljeća nisu mijenjali gradonačelnika, a razvijaju se u svakom pogledu

Profesor matematike gradonačelnik Krka postao je s 26 godina. I na poziciji neprekidno ostao 30 godina. Upitan hoće li se ponovno kandidirati, najdugoročniji gradonačelnik kaže da nije sto posto siguran

Grad iz naše priče nalazi se na otoku i ima titulu najzelenijeg u Hrvatskoj! U Krku je sve više stanovnika, raste i broj djece u vrtićima, a protekla tri desetljeća gradonačelnika nisu mijenjali. Zašto?

Profesor matematike gradonačelnik Krka postao je s 26. I na poziciji neprekidno ostao 30 godina.

“To je bilo toliko opterećenje da sam jedva čekao da završim prvi mandat, ali nekako ta politika u čovjeku postane strast, zaokupi vas”, govori Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka.

Zaokupilo ga je toliko da je postao rekorder.

Poput vodovodne mreže koja ima 99,8 % posto pokrivenosti, a gubitke do 15 %, dok su oni u ostatku Hrvatske 50 %. Čim se kopa za vodu, ugrađuje se i optika što je projekt od 9 milijuna eura.

“Osigurati građanima jednake brzine prijenosa podataka, interneta, televizije kao u centru Zagreba”, tvrdi Vasilić.

Krk nosi titulu najzelenijeg grada u Hrvatskoj

Promijenili su 2800 lampi čime na godinu štede 900 tisuća kuna.

“Kompletnu javnu rasvjetu stavili na led rasvjetu i osigurali smo time uštede od 60 %, svi naši prometni i komunalni redari su elektromobilni, proizvodimo električnu energiju iz održivih izvora”, ističe gradonačelnik.

Građani to vide! Govore da se ne mogu zamisliti da žive negdje drugdje, da je grad iznimno uredan, smeće je u podzemnim kontejnerima.

Komunalac nadzire izvorišta vode, kanalizaciju i odlagalište. Dok hrvatski prosjek razvrstavanja otpada nije ni 20 % u Krku je 60 %.

“Naši su ciljevi da u narednih desetak godina stignemo do 75 %”, rekao je gradonačelnik.

Svaka kuća ima pet vrsta kanti i nagradu za trud

Ivan Jurešić, pomoćnik direktora Komunalnog društva Ponikve Krk navodi: “Svako proljeće imamo akciju pod nazivom dođite po svoju vreću komposta!”

Krk nema ni 7000 ljudi, a ima 430 obrtnika i 300 firmi. Imaju najveći rast broja stanovnika, 10 postotni, a mnogi stižu zbog posla. Osim što radi u vrtiću, svoj OPG ima Jasminka Gršković stigla iz Zagreba.

“Imamo četvero djece i nisam mogla zamislit da odgajam djecu u velegradu”, kaže.

Planira se gradnja novoga vrtića za sedam odgojnih skupina!

Irena Žic Orlić, ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan Krk govori: “Ovaj ovdje je izgrađen 2009. godine i tada smo imali 140 upisane djece, a sada sveukupno u gradu Krku brojimo oko 280 upisane djece”.

Gradonačelnik kaže da bi se krčki model mogao preslikati i drugdje! Planova je puno, mandat curi.

Upitan hoće li se ponovno kandidirati najdugoročniji gradonačelnik kaže: “Nisam još u ovom trenutku 100 % siguran”.

Želi izgraditi 180metarski lukobran koji će i za najlošijeg vremena štititi njegov grad. Teško da će otići bez toga, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari