TO SMO SVI ČEKALI

Video | Pripremite se, država ‘dijeli’ preko 230 milijuna eura: Najviše će dobiti jedna skupina ljudi

Stopostotni iznos vraća se samo mladima do 25 godina, a onima između 26 i 30, na račune sjeda polovina iznosa

Podnošenje prijava za povrat poreza većinu građana ide automatski, a u Poreznu moraju samo oni koji zarađuju od samostalne djelatnosti kao što su obrtnici, poljoprivrednici ili pomorci. Prve isplate očekuju se u svibnju.

Stopostotni iznos vraća se samo mladima do 25 godina

153.000 mladih do navršenih 30 godina uskoro na svojim računima mogu očekivati povrat poreza, kojeg se poreznim izmjenama država odrekla.

“Svaka kuna sa strane dobro dođe, pogotovo nama studentima – a mislim da svi unaprijed znamo i gdje ćemo te novce potrošiti. – Koji su vaši planovi? Čuvati do ljeta, pa onda razmisliti”, govori Josipa Jonjić iz Zagreba, piše Danas.hr.

Stopostotni iznos vraća se samo mladima do 25 godina, a onima između 26 i 30, na račune sjeda polovina iznosa.

“Povrat polovice iznosa poreza za osobe mlade od 30 godina – to su godišta od 1992. pa na dalje, mlađe od toga – a za povrat cjelokupnog iznosa poreza 1997. godište i nakon toga, oni će dobiti povrat cjelokupnog uplaćenog poreza na dohodak od nesamostalnog rada”, kazuje Ivan Čevizović, porezni savjetnik.

Od ove godine povećan je i cenzus za uzdržavanog člana

Uzmemo li tako za primjer neto plaću od 800 eura – mladima do 25 godina vratit će se 1000 eura. Svi oni od 26 do 30 godina primit će polovinu tog iznosa – 500 eura.

“Prošle godine je poreznim obveznicima koji su na to imali pravo vraćeno 220 milijuna eura, dok je kod onih koji su imali obvezu za uplatu uplaćeno u državni proračun 15 milijuna eura”, govori Slaviša Penava, voditelj Službe za informiranje u središnjem uredu Porezne uprave.

Od ove godine povećan je i cenzus za uzdržavanog člana, pa se očekuje još više povrata.

“Usporedbe radi prošle godine smo kod 741 tisuće poreznih obveznika izvršili obračun godišnjeg poreza na dohodak. Ove godine smo podignuli cenzus za uzdržavanog člana s 15 na 24 tisuće kune, te očekujemo da će dodatnih 94 tisuće građana ući u tu kategoriju”, dodaje Penava.

Ipak, postoje i oni koji su koristili olakšicu na koju nisu imali pravo. Oni će Poreznoj morati uplatiti razliku.

“Tu često, posebice roditelji zaboravljaju – bez obzira što su maknuli djecu s poreznih kartica kad su se zaposlila primjerice u srpnju ili kolovozu – porez se obračunava na godišnjoj razini – dočekat će ih razlika poreza za uplatu jer gube pravo za cijelu godinu koristiti djecu kao uzdržavane članove obitelji”, objašnjava Čevizović, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari