Procurio plan restrukturiranja Uljanika: 600 stalnih radnika dobiva otkaz, otkrivena i prosječna otpremnina

Foto: Pixsell

Prema planu restrukturiranja Uljanika iz svibnja ove godine broj radnika bi se smanjio za više od četvrtine

Dok radnici Uljanika i dalje štrajkaju iščekujući isplatu plaće za srpanj koja im je obećana do kraja ovog tjedna, u javnost je procurio Program restrukturiranja sastavljen u svibnju ove godine na 50-tak stranica.

U sažetku koji je objavio Glas Istre, novi poslovni model Uljanika uključuje “optimizirani kapacitet stalno zaposlene radne snage”. To podrazumijeva smanjenje broja radnika u svim fazama brodograđevnog procesa – od ugovaranja broda do isporuke.

Ističe se tako kako bi sveukupna stalna radna snaga za brodogradnju i prateće procese podrške Uljanik Brodogradilišta trebala biti smanjena sa sadašnjih 2.613 stalno zaposlenih na oko 2.000 zaposlenih. Prosječna otpremnina po radniku iznosit će oko 115.500 kuna. Otpušteni radnici postali bi kooperanti kroz takozvani “outplacement” program.

Nigdje u planu se ne spominje gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova, no da se određena prenamjena sprema, potvrđuje podatak da “diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutno koristi za brodogradnju, a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije”.

U planu je naime vlastiti doprinos Uljanika u obliku investicije od oko 225 milijuna kuna u projekt marine. Realizacija tog projekta, piše nadalje u Planu, ovisit će o odluci Vlade da produži koncesiju za područje Arsenala za dodatnih 40 godina ili više.

Prema trenutno važećoj zakonskoj odluci, Uljanik d.d. ima koncesiju za obavljanje brodograđevnih aktivnosti i obavezan je koristiti zemljište samo u tu svrhu. Na temelju novog scenarija, dijelovi zemljišta planirani za marinu i metalne konstrukcije morat će se izuzeti iz inicijalne koncesije i označiti novom koncesijom za obavljanje tih specifičnih aktivnosti, a sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama (članak 20), piše Glas Istre.
Vijesti.hr
Patrik Macek/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari