PROGNOZA Kakvo će biti vrijeme za vikend? Ljeto još nije reklo zadnju riječ

Foto: Riječanin (M.Levak)

Jutra ugodna uz oko 20 Celzija, a dani vrući, oko 30. Ni vlage neće biti puno

Piše: Dunja Mazocco Drvar

Napravila sam jutros malu anketu među kolegama i poznanicima, kratko, s jednim jedinim pitanjem. Kad biste mogli birati, kakav biste vikend željeli? S obzirom da je u Zagrebu padala kiša najviše je onih koji su poželjeli „vikend bez kiše“. Ipak je još ljeto i ne želimo si priznati da se bliži kraju, to je to.

U skladu s time, prirodno je da se još uvijek očekuje i vrućina. Ali i ne baš prevelika vrućina, nego „onako taman ugodna“. A nisu baš omiljene ni tropske noći u kojima ne možemo spavati od sparine i bezvjetrice pa su se neki sjetili da je i to poželjna karakteristika privlačnoga vikenda, „ugodne noći“. Ionako imamo dovoljno gužvi u prometu pa bi tako neki voljeli izbjeći ograničenja u prometu.

Stoga jedna kolegica priziva vikend u kojem će bezbrižno moći otputovati po dijete na more i vratiti se natrag na kontinent, „bez bure“.

Sve u svemu, želja je puno, kao i obično, a ovo je jedan od rijetkih vikenda za koji možemo jamčiti da će zadovoljiti većinu želja i potreba. To je zapravo i očekivano, s obzirom na to da se želje većine doista i statistički poklapaju s uobičajenim vremenom za ovo doba godine, s prosjekom. A vrijeme će biti baš takvo – uobičajeno za početak druge polovine kolovoza. E, da, još nešto. Bila je i jedna ovakva opaska: „I da više ne peče to sunce“!

VIKEND NA MORU

Na moru sunčano, suho, tek tu i tamo uz malo oblaka koji će samo dekorirati vedro nebo. U noći s petka na subotu bit će još umjerene bure koja će već prijepodne sasvim oslabjeti. Danju samo malo maestrala, a sličan scenarij s jutarnjim burinom i dnevnim vjetrom s mora na kopno ponovit će se i u nedjelju.

Jutra ugodna uz oko 20 Celzija, a dani vrući, oko 30. Ni vlage neće biti puno pa će se i realni osjet ugode, kojega korisnici mobilnih meteo aplikacija poznaju pod nazivom „real feel“, zadržavati upravo oko stvarne temperature. Ukratko, baš kako treba!

VIKEND NA KOPNU

Ukratko, ne kopnu će vikend biti sunčan i suh. U subotu ujutro ponegdje je uz kopnene vode moguća kratkotrajna sumaglica i magla, a danju malo visokih prozirnih oblaka.

U nedjelju više vedrine pa će UV indeks ponovno biti vrlo visok, dok će u subotu tanki oblaci ipak malo smanjiti količinu štetnog ultraljubičastog zračenja. Bit će većinom tiho, bez vjetra, a samo će u Međimurju i Podravini biti slabog južnog i jugoistočnog vjera. Jutra će u gorju biti svježa uz 8 do 12 Celzija, a u ostatku unutrašnjosti ugodna s 13 do 16 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura u subotu od 26 do 29 °C, a u nedjelju posvuda oko 30.

Ni sljedeći tjedan ne očekujemo neka veća vremenska iznenađenja, no svakako možete računati da ćemo vas o svemu obavještavati, kako i treba, na vrijeme!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari