KIŠA I HLADNIJI ZRAK

Video | PROGNOZA Stiže veća promjena vremena, ali meteorolog najavljuje iznenađenje koje bi vam se moglo svidjeti

Na Sljemenu i Delnicama rekordi od kada postoji mjerenja

Listopad je bio mjesec vremenskih ekstrema, a studeni je počeo s iznadprosječnim temperaturama. Meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić za HRT kaže kako je listopad, prema srednjoj mjesečnoj temperaturi, u mnogim krajevima bio iznimno topao mjesec, čak je bilo i rekordnih vrijednosti.

Knin, Pag, Poreč, Rab, Rijeka, Senj, Split, Šibenik, Zadar, Zagreb, Puntijarka i Zavižan oborili su rekordne srednje mjesečne temperature. To je, ističe Kozarić, posljedica dugotrajnog djelovanja anticiklone u mnogim danima listopada. U takvoj anticikloni tlak je bio visok, pristizao je topliji zrak sa sjeverozapada po visini i to se onda reflektira i na tlo. U anticiklonama su i dugotrajni stabilni uvjeti, nema mnogo vlage, pa je bilo i suho. U kombinaciji svega toga imali smo iznadprosječno topao listopad.

Klimatske promjene mogu se pripisati dugotrajnoj stabilnosti, odnosno dugotrajnoj anticikloni.

Rekordne temperature na Medvednici i u Delnicama

Na Sljemenu i Delnicama rekordi od kada postoji mjerenja. Najviše temperature u listopadu su na Sljemenu (Puntijarka) 23.7°C, Delnice 26.2 °C, Zavižan 10.0 °C. Na Zavižanu je to srednja mjesečna temperatura i ona se nije bila tako visoka od 1967. godine.

Na Sljemenu i Delnicama su to najviše apsolutne maksimalne temperature izmjerene u listopadu od kada postoji mjerenja.

Za sami kraj listopada izmjerene su izrazito visoke temperature u Hrvatskoj, primjerice jučer u Kninu i Imotskom.

Rekordno mali broj padalina

Osim izrazito visokih temperatura bilježi se izrazito malo padalina. U Šibeniku ih je bilo najmanje u proteklih 55 godina. Kozarić je poručio da je oborina bilo manje u listopadu, odnosno pali su i neki rekordi, nikada manje nije bilo oborina u nekim mjestima.

Kozarić je rekao kako će doći do promjene vremena, u petak i subotu predviđa se dolazak ciklone, past će obilnija kiša i donijet će hladniji zrak. No, nema velikog zahladnjenja ni u mjesecu studenom. Bit će iznad prosječno toplo.

Ekstremna toplina kojoj smo završili listopad obilježila je i početak studenog, ali vrijeme se danas polako mijenja zbog približavanja frontalnog sustava sa zapada koji će samo okrznuti naše krajeve, uupozorila je Damjana Ćurkov Majaroš za Danas.hr RTL-a.

Smirivanje od nedjelje

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević prognozirala je za danas umjereno do pretežno oblačno u većem dijelu zemlje, s tim da uz oblake ima i pojave magle, lokalno i rosulje. U nastavku dana slabe kiše može biti većinom u zapadnoj i sjeverozapadnoj unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu.

Slično i u četvrtak, tijekom noći i jutra izgledna je slaba kiša na sjevernom Jadranu te u središnjoj i zapadnoj unutrašnjosti. Jačat će jugo i tako prema kraju četvrtka i tijekom noći na petak najaviti jače naoblačenje sa zapada.

U petak u većem dijelu zemlje kiša, pljuskovi koje može pratiti i grmljavina. Lokalno će biti obilnije oborine i to osobito duž Jadrana i u gorju. Prema večeri i tijekom noći na subotu obilnijih pljuskova može biti i u Dalmaciji. Na moru će puhati jako do olujno jugo. Moguće su nevere.

I subota još kišovita i pljuskovita, lokalno izraženije. Osjetno hladnije, osobito u unutrašnjosti. Iako će i na moru zahladiti, uz buru. Od nedjelje smirivanje vremena, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari