DOKAD VRIJEDE?

Video | Koliko nas ima takve dokumente? Kod nas vrijede, ali s isteklim osobnima ne možete u Sloveniju!

Epidemija je u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. godine. I od tada je na snazi mjera da Hrvati mogu imati istekle dokumente. Znaju li do kad im vrijede? Više u video prilogu!

Iako ne vrijedi – vrijedi. Ova osobna iskaznica istekla je u kolovozu prošle godine.

“Istekla je da, ali s obzirom na Zakon nemam nikakav problem. Dok se proglasi da je korona završila u roku od 30 dana ima onaj rok i to je to. Sad mi se jednostavno više ne da čekati”, kaže Krešimir Ivković iz Zagreba, izvještava Leona Šiljeg za RTL Danas.hr.

Epidemija je u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. godine. I od tada je na snazi mjera da Hrvati mogu imati istekle dokumente. Znaju li do kad im vrijede?

“Baš dobro pitanje jer smo ove godine izvadili sve bez obzira na to što još uvijek vrijede osobne. I za djecu i nas. Ja sam čak izvadila i vozačku i sve bez obzira na to što je još epidemija”, govori Kristina Šoljak iz Zagreba.

“Vadio sam je i vrijedi mi pet godina. Zapravo više čak. Mislim da je sad 10”, govori Miroslav Tuškan iz Zagreba.

Ima onih koji je još nisu izvadili. Više od 155 000 ima isteklu osobnu iskaznicu. Dvostruko više ih je s isteklom putovnicom koja za razliku od osobne nije obvezan dokument. Gotovo 70 000 Hrvata u novčaniku ima vozačku dozvolu kojoj je istekao rok važenja.

I s takvim dokumentima mogu unutar Hrvatske, ali više ne preko granice.

“Pa bilo bi dobro, ja ne vidim razloga zašto se dokumenti ne bi produživali, vadili novi. Sve funkcionira, pa funkcioniraju i šalterske službe”, govori Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Iz policije upozoravaju – s isteklom osobnom više se ne može ni u Sloveniju. Iako su do sada puštali, po novom – slovenska granična policija putnike vraća natrag. Slovenija je pak prva u Europi proglasila kraj epidemije – i to još lani.

“Mislim da sad jednostavno koronu nitko ne uzima za ozbiljno. Dosta je ljudi koji su se zarazili, ali nekako je korona sad dobila status gripe”, govori Srečko Pirtovšek iz Maribora.

U Hrvatskoj jučer – 200-tinjak zaraženih, zato se svi pitaju kada će Hrvatska proglasiti kraj epidemije.

“Kraj epidemije ćemo proglasiti sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Na globalnoj razini to radi Svjetsko zdravstvena organizacija. Kod nas će to biti kada nam broj bude očekivan i prihvatljiv. Koliki je to broj? Trenutno ne znamo koji je to broj”, kazuje Dijana Maer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dakle, u Hrvatskoj epidemija još traje. Onoga dana kada Vlada proglasi kraj – građani imaju točno 30 dana da dokumente kojima je istekao rok zamjene novima, izvještava Leona Šiljeg za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari