OPREZNO!

Provjerite jeste li kupili ovu šunku – puna je bakterija!

Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u četvrtak potrošače o opozivu iz trgovina Stanićeve „Šunke superior“ zbog povišene količine bakterija.

Kuhana šunka, polutrajni proizvod od komada mesa „Šunka superior rezana  – Delikatesse Gurman Premium, Superior ham, 500g“, a nadnevkom „najbolje upotrijebiti do 03.12.2020.“, LOT A20110303. opoziva se zbog povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu, navodi se.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, zaključuje se u priopćenju.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Listeria monocytogenes je novi patogen u mikrobiologiji namirnica. Rizične namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi, puretina, piletina i povrće. Izaziva bolest listerioza koja ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija je izuzetno opasna za malu djecu i trudnice jer kod njih uzrokuje pobačaj i smrt fetusa, kao i za starije osobe.

Za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, pa su mikrobiološki standardi vrlo strogi i ona ne smije uopće biti prisutna u hrani. Njezin broj može rasti na temperaturi hladnjaka, pa hladnjaci nemaju značajan učinak na njezino sprečavanja. (net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari