Provjerite “papire”! Plovila neusklađena s Pomorskim zakonikom do kraja godine brišu se iz upisnika

Foto: Riječanin

Nakon stupanja na snagu Pomorskog zakonika na mrežnim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, objavljen je popis imena i/ili oznaka svih pomorskih objekata upisanih u postojeće upisnike odnosno očevidnike čiji podaci nisu usklađeni s odredbama Pomorskog zakonika s opisom neusklađenosti

Vlasnici pomorskih objekata dužni su do 31. prosinca 2019. godine podnijeti lučkim kapetanijama i ispostavama lučkih kapetanija zahtjev za usklađenje podataka, a istekom roka za usklađivanje podataka smatrat će se da je pomorski objekt propao i na isti će se primijeniti odredbe Pomorskog zakonika koje se odnose na brisanje po službenoj dužnosti propalih brodova.

Kako bi se u potpunosti uredili podaci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika (Narodne novine broj 17/19) propisan je čitav niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata.

Ukoliko vlasnik podnese zahtjev za upis tako brisanog pomorskog objekta mora proći procedure ponovnog upisa.

Izmjenama Pomorskog zakonika predviđena je također mogućnost brisanja jahti i brodica od strane lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija po službenoj dužnosti u slučaju ne plaćanja naknada za sigurnost plovidbe dvije godine uzastopno.

Propisana je i mogućnost ažuriranja podataka o upisanom vlasniku, brodaru, kompaniji, korisniku jahte ili korisniku brodice, temeljem podataka koje u javnim registrima vode nadležna tijela sukladno posebnom propisu o državnoj informacijskoj infrastrukturi.

Također je poslana pisana obavijest na kućne adrese vlasnicima koji uredno podmiruju naknadu za sigurnost plovidbe i naknadu za upotrebu pomorskog dobra, a nemaju upisani osobni identifikacijski broj (OIB) u upisnicima i očevidnicima lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija.

Ukoliko spomenuti vlasnici ne dostave osobni identifikacijski broj do 31. prosinca 2019. izvršit će se brisanje po službenoj dužnosti plovila iz službenih upisnika i očevidnika lučkih kapetanija i ispostava, prenosi morski.hr.

Ukoliko isti budu htjeli ponovno upisati plovilo bit će u obvezi proći proceduru ponovnog upisa, napominju iz Ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari