DIZEL NAVODNO NAJSKUPLJI

PUN SPREMNIK 750 KUNA!? Idući tjedan nas čeka brutalan rast cijena goriva

Ilustracija: Riportal

U srijedu istječe 90-dnevna Vladina odluka o visini trošarina, ali se očekuje da bi trebala biti produljena

Od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva trebale bi otići gore za 90 lipa po litri dok će benzin poskupjeti za oko 70 lipa po litri, javlja  tportal pozivajući se na vlastite izvore.

Pun spremnik dizela od 50 litara, koji sada košta oko 650 kuna, tako bi trebao iznositi oko 700 kuna. Prosječan tank benzinca, koji sada košta 700 kuna, koštat će vjerojatno 750 kuna.

Plavi dizel bi poskupljenjem od 90 lipa došao na razinu od 9,9 kuna po litri, prenosi Net.hr.

Ističe Vladina odluka o visini trošarina

Ovog tjedna je osnovni dizel poskupio za 22 lipe po litri i sada košta 13,14 kuna, a premium se prodaje po 14,51 kunu. Benzin je poskupio tri lipe po litri i sada se prodaje po 13,86 kuna, tj. za čak 15,33 kune u premium verziji.

Valja napomenuti kako ovih dana istječe 90-dnevna Vladina odluka o visini trošarina. Njome su trošarine početkom ožujka snižene za 40 lipa na bezolovni motorni benzin i 20 lipa na dizelska goriva. Tad su fiksirane i trgovačke marže koje za dizel i benzin ne smiju biti veće od 75 lipa po litri. Za očekivati je da će odluka biti produljena, ali nije isključeno da će trošarine i dodatno sniziti. Tako se barem moglo iščitati između redaka premijerove izjave od prošlog tjedna.

Podsjetimo, Andrej Plenković je prošli ponedjeljak izjavio: “Detaljno ćemo izvidjeti što možemo napraviti oko cijena naftnih derivata, oko subvencija gospodarstvima i kućanstvima na cijenu energenata. Tu smo napravili jako puno. Koje god opcije budu na stolu, a imamo ih uvijek, mi ćemo učiniti daljnje iskorake kako bi se smanjio udar na standard građana u svim aspektima. Vlada osluškuje što predlažu i drugi, a kada budemo spremni intervenirat ćemo ponovo”, rekao je Plenković. Na upit novinara znači li to smanjenje trošarina, premijer je odgovorio da je i to moguće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views