MIŠLJENJA PODIJELJENA

Puno muškaraca pobjeglo iz Ukrajine. Ne žele se boriti: ‘Mislim da ne mogu biti dobar vojnik’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Ukrajinski političari zaprijetili su da će dezertere poslati u zatvor i zaplijeniti njihove domove

Vova Klever, mladi uspješni modni fotograf iz Kijeva, sebe ne vidi u ratu. “Nasilje nije moje oružje”, poručuje.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, svim vojno sposobnim muškarcima, u dobi od 18 do 60, zabranjeno je napuštanje zemlje. No, Klever je pobjegao u London pomoću krijumčara kroz Mađarsku. Bijeg je platio pet tisuća dolara, piše The New York Times.

No njegova greška bila je što je o tome pisao svom prijatelju. Naime, prijatelj je izdao njegovo povjerenje i njihov razgovor objavio na društvenim mrežama. Prepiska je ubrzo postala viralna i izazvala je bijes Ukrajinaca na internetu.

“Ti si hodajući mrtvac. Naći ću te u bilo kojem kutku svijeta”, glasi jedna od brojnih prijetećih poruka na Twitteru upućenih Kleveru.

U razgovoru za The New York Times pokušao se opravdati, rekavši kako ima loš vid te da je u posljednje vrijeme “prošao kroz svašta”.

“Ne možete zamisliti tu količinu mržnje”, kazao je prisjećajući se poruka koje je dobio.

No nije Klever bio jedini kojemu je bijeg od rata pao na pamet.

Boriti se ili pobjeći?

Boriti se ili otići na sigurno iz ratom razorene Ukrajine, postala je moralna dilema brojnih muškaraca u Ukrajini. Sudeći prema informacija regionalnih službenika, dosad su tisuće muškaraca napustili zemlju kako bi izbjegli odlazak u rat.

Krijumčari u Moldaviji, a moguće i u drugim europskim državama poput Poljske i Mađarske, vode unosan posao. Neki su Ukrajinci za tajne noćne prekogranične vožnje platili i do 15.000 dolara, tvrde moldavijski dužnosnici.

Ipak, muškarci koji izbjegavaju svoju dužnost su iznimka, što im još više otežava situaciju, piše The New York Times.

Čak i neki od onih koji su uvjereni da su otišli iz pravih razloga, osjećaju krivnju i sram.

“Mislim da ne mogu biti dobar vojnik”, tvrdi programer Volodimir, koji je pobjegao nedugo nakon što je rat počeo.

“Pa pogledajte me. Nosim naočale, imam 46 godina. Ne izgledam kao vojnik koji se može boriti s ruskim trupama”, objasnio je.

No potom priznaje: “Da, sramim se. Pobjegao sam od rata i to je moj križ”.

Raste broj krijumčara

Ukrajinski političari zaprijetili su da će dezertere poslati u zatvor i zaplijeniti njihove domove. No, kako ruske bombe nastavljaju sve više i više uništavati gradove, osjećaji u ukrajinskom društvu postaju sve podjeljeniji.

Susjedna Moldavija, koja dijeli gotovo 1300 kilometara granice s Ukrajinom, mnogima je postala omiljena destinacija za bijeg.

Za razliku od Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke, Moldavija nije u Europskoj uniji i ima znatno manje resursa za kontrolu granica. To je ujedno i jedna od najsiromašnijih europskih zemalja pa je sukladno tome pogodna luka za krijumčare ljudi i organizirane kriminalce.

Samo nekoliko dana nakon što su Rusi započeli invaziju na Ukrajinu, moldavski policajci otkrili su kako su tamošnje bande na Telegramu počele nuditi prijevoz, pa čak i minibuseve, kako bi prokrijumčarili dezertere.

Jednom uhvaćeni, muškarci imaju izbor, ako ne žele biti deportirani, mogu zatražiti azil u Moldaviji.

Oko tisuću muškaraca zasad je zatražilo azil, a manje od sto ih je vraćeno. Dvije tisuće drugih Ukrajinaca, koji su ilegalno ušli u Moldaviju, također su zatražili azil, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views