'MASOVNO SU MU PRIJETILI'

Oteo državnog šefa za cijepljenje u Švicarskoj: Policajci ubili otmičara, sud htio spriječiti objavu vijesti

Foto: Facebook/Stadtpolizei Zürich

Švicarski mediji navode da je otmičar tzv. ‘korona skeptičar’, da mu je pomagalo još najmanje dvoje ljudi iz ‘krugova bliskih teoretičarima zavjera’…

Jednosatna otmica 59-godišnjaka prije desetak dana, tako bi glasila crtica iz crne kronike u švicarskim medijima koju malo tko da bi prenio.

A onda, u petak, švicarski Tages Anzeiger objavio je da je oteta osoba zapravo predsjednik švicarske Savezne komisije za pitanja cijepljenja i da je otmičar 38-godišnji Nijemac, blizak krugovima teoretičara zavjera.

Na kraju se otkrilo i to da je drama hvatanja otmičara završila s dvoje mrtvih, te da je Tages Anzeiger prvotnu vijest po nalogu suda morao povući s portala, tako da je naslov članka na kraju glasio: “Korona skeptičar oteo je osobu čuvenu diljem zemlje.”

Ispostavilo se da je oteti zapravo Christoph Berger. Njegova otmica šokirala je švicarsku javnost. Riječ je o čovjeku kojega tamošnja javnost od početka pandemije COVID-a 19 vidi kao jedno od glavnih lica borbe protiv koronavirusa, a otkako je postalo dostupno cjepivo protiv korone, švicarski mediji opisivali su ga i kao “papu cijepljenja”.

31. ožujka navečer Bergera je uz prijetnju vatrenim oružjem oteo 38-godišnji Nijemac, za kojega Tages Anzeiger navodi da već dulje vrijeme živi u Švicarskoj, i “dobrih sat vremena” držao zatočenog, prijeteći mu oružjem.

“Za to vrijeme tražio je od mene znatan novčani iznos”, javno je objavio Berger nakon što su mediji sa svih strana nezaustavljivo počeli objavljivati sve više detalja o drami o kojoj javnost nije imala pojma tjedan dana.

Berger je u priopćenju naveo da bi rado i detaljnije naveo što se sve događalo, posebno zato što bi javnosti “mogli biti zanimljivi”, ali da to ne smije zbog istrage policije i državnog odvjetništva. Ono što se zna jest to da je predsjednik državne komisije za cijepljenje nekako uspio uvjeriti svog otmičara da će mu platiti novac.

Ovaj ga je pustio, da bi Berger, umjesto da ode po novac, uspio otići do centrale kantonalne policije u Zürichu, prijaviti otmicu i od tog trenutka počinje potjera za otmičarem.

U četvrtak 7. travnja policija je priopćila da je večer ranije u gradiću Wallisellen u okolici Züricha otkrila gdje se nalazi “osumnjičeni za otmicu od 31. ožujka”, a da je ovaj, kad su ga policajci pokušali uhititi, izvukao pištolj, počeo pucati na njih, ubivši pritom i ženu koja je s njime bila u društvu.

Policajci su, navodi se dalje, uzvratili paljbu. Otmičar je u pucnjavi ranjen i ubrzo je umro, hitna pomoć nije uspjela spasiti niti njega niti ženu u koju je on pucao. Mediji su naknadno otkrili da je žena iz njegove pratnje, koju je slučajno ili namjerno ubio, što iz izvještaja nije sasvim jasno, imala 28 godina.

Ubrzo je policija u sklopu daljnje istrage uhitila i neimenovanog 34-godišnjeg Švicarca, inače poslovnog partnera ubijenog otmičara, za kojega je nadležno kantonalno tužiteljstvo naknadno priopćilo da se sad nalazi u istražnom zatvoru kao osumnjičen za sudjelovanje u otmici, pokušaju iznude i za kazneno djelo protupravnog lišavanja slobode.

Za tog Švicarca tamošnji mediji su, ubrzo nakon otkrića Tages Anzeigera, objavili da je riječ o osobi iz krugova teoretičara zavjera. SRF je čak tim povodom objavio intervju s Markom Kovićem, stručnjakom društvenih znanosti, posebno profiliranim za istraživanje ektremizama.

Što se Tages Anzeigera tiče, Der Spiegel je objavio da je “nekoliko minuta nakon objave članka na njihovom portalu”, u redakciju došlo dvoje sudaca nadležnog suda kako bi tražilo uklanjanje članka. Riječ je, naime, o tome da se u Švicarskoj izrazito štiti anonimnost kriminalističkih istraga i pravosudnih procesa.

No, zakasnili su za “samo koju minutu”. Drugi mediji već su primijetili vijest i munjevito reagirali vidjevši da je riječ o Christophu Bergeru. Ubrzo medije više nije imalo smisla niti pokušavati zaustaviti, prevladao je interes javnosti i vijest o otmici, o potrazi za organizatorima i o pucnjavi postala je javna.

Neue Zürcher Zeitung objavio je sinoć da je u istražnom zatvoru završio i drugi osumnjičeni.

Isti medij je nakon što je pukla vijest o otmici podsjetio da je Berger u siječnju otkrio da je već dulje vrijeme izložen “masovnim prijetnjama”. Prijetnje su u jednom trenutku došle dotle da su mu vlasti morale dodijeliti osobnu zaštitu, što je za švicarske prilike vrlo rijetko.

Riječ je o zemlji u kojoj se čak i ministre nerijetko viđa u sredstvima javnog prijevoza, bez ikakve ili bez neke posebne pratnje.

Ali, kako se od studenog prošle godine stanje u Švicarskoj znatno smirilo nakon neuspjelog referenduma protiv COVID mjera, jer je ispalo da vladine epidemiološke mjere podržava čak dvije trećine Švicaraca, koronaprotesti su skoro pa nestali.

Berger je smatrao logičnim da mu osiguranje više ne treba i tako nezaštićen postao je žrtvom otmice, za RTL piše Sergej Županić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari