NIKAD SKUPLJE, A NIKAD SKROMNIJE

Video | Pustoš blagdanskog stola: Mnogi si za Uskrs ne mogu priuštiti ni najjeftinije

U izračune onih najskromnijih blagdanskih košarica nisu uračunati slatkiši, piće, kolači, a kamoli darovi, putovanja i izleti

Inflacija će mnogim građanima Hrvatske pojesti ono što se trebal naći na blagdanskom stolu za Uskrs. Cijene hrane porasle su više od 15 posto pa će, prema izračunu, bogata uskrsna košarica iiznositi 327, 80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), a skromna 100,25 eura (755,33 kn), kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Od lani je tradicionalna šunka poskupjela oko 1 euro po kilogramu. A šunka bi morala biti na blagdanskom stolu.

Janjetina poskupjela 2 eura od proplog Uskrsa

Na stolu zagrebačke obitelji Erceg bit će točno ono što spada u bogatiju, odnosno tradicionalnu uskršnju košaricu.

“Na stol ide lešo janjetina, pečena janjetina, francuska salata, dobra orahnjača. Sve tradicionalno. Kapulica, rotkvica. A u petak je bakalar”, kazala je za RTL Anđela Erceg.

Biftek je 45 eura a juneći but – 12. Teletina je tradicionalno najskuplja, 17 eura, svinjski but 7, a tko može ipak će kupiti janjetinu.

Nikola Pohovski, doktor veterinarske medicine, kaže da je lička janjetina od prošle godine poskupjela oko dva eura.

Malotko kupuje bakalara, kupuje se sitna riba

Prije Uskrsa, na Veliki petak, jede se riba. U ribarnicama prodavači kažu da malobrojni kupuje bakalare, više se kupuje sitna riba.

“Od sitnije ribe to su srdele. Srdelice, girice, pastve koje su jeftinija riba i malih oslića”, kaže prodavač u jednoj ribarnici Zoran Karamatić.

Uz šunku idu i jaja. A najveća na tržnici su ona od guske.

“Jaja su 3 i pol eura za 10 komada, kokošja. Pačja su 5 eura 10 komada”, kaže Anđelka Švec, prodavačica na tržnici.

U izračune onih najskromnijih košarica nisu uračunati slatkiši, piće, kolači, a kamoli darovi, putovanja i izleti, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari