ZABORAVLJENE I ZANEMARENE

Video | Rade fizički najteže poslove, nema ih dovoljno, a povećat će im plaću za samo 4 posto

Dio spremačica u školama neće ni osjetiti najavljeno povećanje osnovice od 4 posto, dok će za ostatak ono biti neznatno

Već 20 godina s krpom i metlom u ruci, pa čak i kad je ozlijeđena.

“Na moju žalost, ozlijedila sam se, ali si ne mogu priuštiti da odem na bolovanje jer inače će mi plaća biti puno puno manja. Nije baš neka mala ozljeda, imam iščašenje ručnog palca”, rekla je spremačica Vesna Gusković, dodajući da bi smanjenje moglo ići i do 1000 kuna.

A trenutačno sa smjenskim radom dobiva oko 3900. Najavljeno povećanje osnovice od 4 posto neće joj značiti mnogo, baš kao ni Dragici, izvještava Marina Brcković za RTL.

“Nama smeta što smo mi toliko zaboravljeni, zanemareni. Plaće se povećavaju, nama ako se plaća poveća za 4 posto, svi znaju matematiku – neka izračunaju koliko mi na 3800 možemo dobiti plaću povećanu”, rekla je spremačica Dragica Gavran.

“Ja sam rekla, ja ću im pokloniti ako treba tih 4 posto. Jer ja ću s time kupiti možda litru ulja. Do jeseni bude ta litra ulja – 40, 50 kuna”, kaže Gusković.

A neke njezine kolegice s kratkim radnim stažem – neće dobiti ni kunu. Za spremačice se, kažu nam, nitko ne bori, pa unatoč velikom štrajku iz 2019., pomoćno-tehničko osoblje ostalo je na koeficijentu 0,6.

“Jedino rješenje ovog problema jest uz povećanje osnovice da se spremačicama poveća koeficijent za 3,7 posto. Tada bi vuk, to jest Vlada, bio sit, a i ovce bi sve ostale na broju”, rekao je predsjednik sindikata Preporod, Željko Stipić.

Odgovor Vlade

Iako konkretnu brojku ne obećavaju, iz Vlade poručuju da će sa sindikatima o tome još razgovarati:

“Vlada u Nacionalnom planu za oporavak i otpornost se obvezala revidirati sustav plaća u državnoj i javnoj službi. Definitivno da ćemo korigirati te najniže koeficijente”, rekao je pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Dražen Opalić.

Jer osim što se brinu za čistoću škole, spremačice dežuraju na porti, pomažu djeci, a nerijetko se bave i agresivnim roditeljima. Kada se razbole, zamjenu ne mogu naći – jer za minimalac od 3750 kuna – mladi ovaj posao ne žele raditi.

“A ubuduće, kada mi stariji naraštaji odemo – spremačica oni neće imati uopće. Nijedna mlađa osoba neće doći za tu mizernu plaću raditi, pa će vidjeti. A u školu neka mi ne dođemo jedan dan, ne bi se moglo ući u školu”, kaže Gavran.

Svaki posao počinje s njima, no kada su plaće u pitanju njih se sjete – zadnjih, izvještava Marina Brcković za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari