RANKO OSTOJIĆ: „Ako Petrov misli korupciju suzbiti sa savjetnicima koji su bili šefovi SZUP-a, onda je to žalosno“

‘Bilo je slučajeva u kojima je ravnatelj policije mogao bez naloga raditi klopku, zasjedu i tako dalje, i da nikome za to ne odgovara. Pratio je novinare, bivšeg i sadašnjeg državnog odvjetnika. To je konkretno provodio Milijan Brkić, koalicijski partneri kolega iz Mosta’, rekao je Ostojić

Nikola Grmoja, glasnogovornik i siva eminencija Mosta ponovo je uzburkao političku vodu. Izjavio je kako je policija po naređenju ministra Ranka Ostojića pratila i prisluškivala Božu Petrova tijekom pregovora s HDZ-om i SDP-om.

To je pak zapelo za oko i Uskoku koji je Grmoju odmah pozvao da svoja saznanja podijeli i s njima, a onda je Grmoja malo ublažio svoja saznanja i govorio o indicijama koje ima iz predstavke koju je netko podnio Saboru u kojem nikog nema.

Iz tog smo razloga u RTL Direktu razgovarali s prvoosumnjičenim – ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem.

Jako teške optužbe da ste zloupotrijebili policijske službe u političke svrhe, kako na njih odgovarate?

“Poručujem im neka podnesu kaznenu prijavu. Sramotan je način na koji se tako teške optužbe protiv bilo koga mogu podnijeti. neka potpišu kaznenu prijavu, neka kažu netko je to zlouprotrijebio, a ne iznositi optužbe bez ikakvih podataka i argumenata”.

Grmoja se poziva na predstavku upućenu Saboru, što vi znate o njoj?

“Zanimljivo kako Grmoja zna za sadržaj te predstavke, a mogao bi reći i zašto je deset dana šutio o toj istoj predstavci za koju u Saboru kažu da ne mogu iznijeti podatke jer saborski odbor ne postoji. Ja sam siguran da laže. Petrov nije ni praćen ni prisluškivan i to zahvaljujući sustavu kontrole koji je promjenom zakona ukinuo staru praksu u kojoj se to moglo raditi”.

Kako se to moglo raditi?

“Bilo je slučajeva u kojima je ravnatelj policije mogao bez naloga raditi klopku, zasjedu i tako dalje, i da nikome za to ne odgovara. Pratio je novinare, bivšeg i sadašnjeg državnog odvjetnika. To je konkretno provodio Milijan Brkić, to su koalicijski partneri kolega iz Mosta”.

Što je motiv takvih optužbi?

“Ne znam. Moram biti iskren da je potpuno iznenađenje za mene. Nakon što ga je prvi put Uskok upozorio i rekao mu da zadnji put kad je dizao buku i kad je govorio da su neki ucjenjivani pod pritiskom, pokazalo se da je to bila neistina. I zato se čudim da je Grmoja ovo izjavio. Pozvao sam Petrova neka dođe i da se suočimo i da vidimo. Ali, ne može sebi dopustiti da na ovaj način, bez argumenata priča o tome”.

Kako sad možemo utvrditi istinistost da li vaših da li ovih navoda g. Grmoje? Tko treba napraviti istragu? Sabor?

“Vrlo jednostavno – Uskok je pozvao gospodina na razgovor. Dobro je da su reagirali. Ja se nikad nisam bojao kontrole, svaki put se pokazalo da je netočno svako naklapanje. Mislim da Mostu ovo samo šteti. Ako misle da će korupciju suzbiti sa svojim savjetnicima koji su od ’92. pa do ’97. bili šefovi SZUP-a, a koji sad čuvaju Petrova, to je onda žalosno. Smiljan Reljić, Punjavić koji čuva Petrova – to su ljudi koji su uz njega, a oni su vodili obavještajne službe kada je bilo najviše zlouporabe”.

“Ovo je problem medijskog prostora u kojemu se značaj daje osobi koja bez argumenata ponavlja jednu te istu stvar”.

Kome biste radije ostavili resor HDZ-u ili Mostu, Milijanu Brkiću ili Nikoli Grmoji?

“Ajmo vidjeti kako će ovo sve završiti. Koliko ja vidim, sve priče o reformama, vidimo na što su se svele. Ovdje nema više skrivanja da je to koalicija. Ono što bi bilo dobro za zemlju je da se ovo konačno okonča”, rekao je Ostojić.

Zoran Šprajc (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari