SEZONA GRIJANJA: Kako se ne smrznuti a istovremeno ne bankrotirati?!

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Pravo je vrijeme da se dobro ugrijemo, samo je pitanje kako se što jeftinije ugrijati. S padom cijena nafte lož ulje postaje ponovo aktualno, a nekad jeftini plin više i nije tako jeftin. Tu su još drva, ugljen i gradska toplana, ali i bez velikih investicija s par trikova može se uštedjeti na novcima i dobiti na toplini

Kako se ne smrznuti i istovremeno ne bankrotirati?

“Gabula je, cijela penzija mi ode na režije, sve ode kvragu”, rekao je Franjo iz Zagreba.

Da ne ode k vragu – Ličanin Ante jako je dobro naučio kako se kreće tržište.

“Drva u Šumariji imaju tri četiri vrste ako hoćeš slabija onda taj otpad dođe od 60 do 100 kuna. Po metru kubnom? Da, ova tu dođu oko 180 kuna”, kazao je Ante Lovrić iz Bušana.

Puta 25 – toliko mu treba, da izdrži zimu.

Dok se on snalazi tražeći jefitniji metar – stanari zgrada diljem Hrvatske muku muče tražeći odgovor jesu li razdjelnici koje država propisuje ušteda ili ne? U zagrebačkoj Mamutici ugrađeni su prije dvije godine.

“Na radijatorima imam uštedu u svom stanu između 30 i 40 posto mjesečno, pogotovo u zimskim mjesecima”, rekla je Nataša Deucht.

Njoj je jefitnije, no mnogima nije poručuje ovaj stručnjak i tvrdi razdjelnici u starim zgaradama koje propuštaju hladnoću nemaju smisla, tek u onima obnovljenim s termofasadama.

“Tek onda bi se mogli ugraditi razdjelnici, i imali bi funkciju, do tada nema nikakav toplinski niti financisjki učinak”, rekao je energetski stručnjak Žarko Findrik.

O učinku drva ili plina rasprave i u Osijeku gdje je nešto jeftinija energija, ali još uvijek – vrlo skupa.

Samo u posljednjih pet dana toplana i plinara u Zagrebu bilježe veću potrošnju, i to za 27 do 30 posto. Uspoređujući 30. prosinca, kada su prosječne temperature bile oko nule, i 4. siječnja kada su bile oko -6 stupnjeva, potrošnja je 41 posto veća. Preporuka iz plinare za uštedu – ne rasipajte bespotrebno energiju.

Teško je reći zlatnu sredinu, ali onoliko koliko treba da bude ugodno a ne previše komotno jer komocija se uvijek plaća.

Drugim riječima, toplije se obucite u svom domu – manji će biti račun.

Ivan Skorin (vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari