ZAVOD ZA STATISTIKU

RASTU PRIMANJA Objavljene plaće po županijama: Evo kako stoji PGŽ

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječne mjesečne neto i bruto plaće po zaposlenima u pravnim osobama u drugom tromjesečju ove godine porasle su u svim hrvatskim županijama u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na državnoj razini, prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je 1.827 eura, što predstavlja rast od 16,7 posto u usporedbi s istim razdobljem 2023. godine.

U Primorsko-goranskoj županiji također je zabilježen rast plaća, a prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 1.291 euro, što je porast od 16,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovaj rast stavlja Primorsko-goransku županiju među regije s iznadprosječnim rastom plaća na razini države, iako još uvijek zaostaje za prosjekom Grada Zagreba, gdje je prosječna neto plaća iznosila 1.537 eura.

Najveći rast prosječne neto plaće zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji (19,8 posto), dok su najmanje povećanje imale Istarska i Međimurska županija (14,7 posto). Na razini Republike Hrvatske, prosječna neto plaća iznosila je 1.321 euro, što je porast od 16,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U kontekstu bruto plaća, Primorsko-goranska županija također bilježi rast, uz prosječnu bruto plaću od 1.794 eura, što je povećanje od 16,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveće povećanje bruto plaće zabilježeno je u Ličko-senjskoj županiji (20,7 posto), dok je najmanje povećanje ostvareno u Zagrebačkoj županiji (14,3 posto).

Grad Zagreb i dalje drži vodeću poziciju s najvišim prosječnim plaćama, dok su Virovitičko-podravska i ostale manje razvijene županije i dalje ispod državnog prosjeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari