REFORMA U POREZU NA DOHODAK: Olakšice za djecu po višem izračunu, novi cenzus za doplatak?

Županije, općine i gradovi jednokratnu pomoć za novorođeno dijete trebali bi vezati uz materijalno stanje roditelja, tako da naknada bude usmjerena obitelji slabijeg imovinskog stanja i s više djece

Prije nego što su iz Ministarstva financija analizirali porezni sustav u državi te izišli s prijedlogom reformi u tom sustavu, iz drugog je resora, Ministarstva socijalne politike i mladih, stigla najava reformi u porezu na dohodak, piše Novi list.

Tako se u dokumentu pod nazivom “Strateški okvir mjera za učinkovitiji sustav socijalne zaštite u RH za razdoblje od 2016. do 2020.”, objavljenom na njihovim službenim stranicama najavljuju reforme doplatka za djecu, ali i reforme poreznih olakšica.

Riječ je istoj ideji koja je izašla u javnost kad je to ministarstvo vodila SDP-ovka Milanka Opačić, a svodi se na to da građani s plaćama većim od prosječne izgube dio poreznih olakšica koje imaju na djecu.

Županije, općine i gradovi jednokratnu pomoć za novorođeno dijete trebali bi vezati uz materijalno stanje roditelja, tako da naknada bude usmjerena obitelji slabijeg imovinskog stanja i s više djece. To znači da bi oni s više imovine, kad su u pitanju lokalne vlasti, ostali bez naknade ili bi dobivali manju.

Umjesto toga da se neoporezivi dio plaće povećava za jedno dijete za 1.300 kuna, za dvoje djece za 1.820 kuna, a za troje djece za 2.600 kuna, građani bi dobili pravo na umanjenje poreza i to za jedno dijete za 350 kuna, za dvoje djece za 450 kuna, a za troje djece za 550 kuna. Pravo na to umanjenje poreza, koje bi se obračunavalo tek nakon izračuna poreza, imala bi oba roditelja, dodaje Novi list.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari