Giorgia Meloni

Video | Reportaža iz Trsta: Što Talijani misle o Meloni čija stranka svojata Istru, Rijeku i Dalmaciju?

U Trstu, gdje ih je 41 % glasalo za najdesniju vladu Italije od 2. svjetskog rata, provjerili smo što misle i oni koji je vole i oni koji su joj meta

Tako misle ratni zločinac Šešelj i nova talijanska premijerka, a njezina Braća Italije kao službeni amblem tršćanskog ogranka stranke imaju ove grbove. Prepoznajete ih? To su grbovi Istre i Dalmacije, aluzije su očite. Pa smo otišli u Italiju provjeriti što građani stvarno misle.

U nekadašnjoj shopping meki ekstemno desna koalicija je osvojila 41% glasova. Darinka Trgo za RTL.hr u Trstu je razgovarala sa onima koji su glasali za nju, ali i s onima koji su joj na meti. Ruben Carozelli: “Žao mi je što to moram reći, ali misli da je rasistica. Ona je fašistica, ona je nasljednica Mussolinija.”

Muhamed Osmani: “Ne mislim da je ona prijateljski nastrojena prema migrantima.” Jeste li sada u strahu jer je izabrana, pitali su dalje ovog Trščanina, na što je rekao: “Da, zbog stvari koje je rekla u svom govoru o migrantima. To me rastužuje.”

Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL

Tako Giorgiu Meloni opisuju u Trstu, oni koju su ovdje rođeni i oni kojima je Italija drugi dom. Giorgia Meloni kontroverzna je političarka. Francesco iz Trsta kaže: “Nadam se da će raditi stvari koje su za dobrobit cijelog svijeta. Ne samo za Italiju. Jer ako se bude ponašala kao fašistica, to neće biti dobro.”

Bez žene na čelu Talijani su praktički oduvijek. Girogia Meloni bit će prva premijerka. Italija bi se s njom mogla vratiti unatrag, njezina politika potiče rasizam i nejednakost, a u tome je podržavaju mladi i stari – govori nam Ruben, koji studira u Trstu:

“Ona je potpuno protiv LGBTQ zajednice, ali ona je i protiv emancipacije žena. Ona misli da je ženama i majkama mjesto kod kući, da samo čiste i da se brinu o djeci i to je to.”

U Trstu radije pričaju o umjetnosti i kulturi nego o politici. Malo tko uopće želi komentirati izbore.

Roberta na pitanje zašto joj se sviđaju stavovi te političarke kaže: “Zato što vjerujem u ono što govori. Vjerujem u obitelj i te vrijednosti. Čini mi se da naša zemlja treba upravo to. Ona je mlada, educirana i mislim da je jako hrabra što se odlučila suočiti s brojnim problemima. Plin, struja, obitelji koje nemaju dovoljno za izdržati cijeli mjesec. Mislim da ona može pomoći mladima.”

Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL

Trebat će im pomoć, Meloni dolazi na vlast u trenutku najveće inflacije u posljednjih 36 godina.

Trst je zato izašao na birališta, i imali su jednu od najvećih izlaznosti u zemlji. A 40% glasova dali su Meloni i njezinoj koaliciji. Što i nije tako čudno, obzirom da ovdje desnica tradicionalno pobjeđuje. Ipak, ima i razočaranih. Neki se boje Italexita, Francesco:

“Toga se jako bojim, jer Unija nam daje snagu. I mi trebamo Europu, trebamo jedni druge.”

Mentorirao ju je Berlusconi, a njezine izjave su ekstremne. Pa i ona o pripajanju Istre i Dalmacije. Iako se iz toga pokušala izvući – zanimljivo je da amblem tršćanskog ogranka stranke sadrži dobro nam poznate grbove Istre i Dalmacije. Htjeli smo o tome i mnogočemu drugome razgovarati – ali Fratelli D’Italia nisu dizali telefon.

Predsjednik hrvatske zajednice u Trstu Damir Murković kaže nam da je Meloni taktički omekšala svoje stavove:

“Ona je bila kontra Europske unije, kontra NATO-a, bila je proruski orijentirana, njezini saveznici, ako gledamo izjave Berluscconija,a da ne govorim gospodina Salvinija koji je htio ići u Moskvu odmah poslije početka rata – ti svi ljudi su odmah u početku bili kompromitirani. Ali, jako lukavo, gospođa Meloni je promijenila vrlo brzo cijelu priču. Danas je proatlantska, proeuropska i proukrajinska.”

Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL

Talijani u Trstu nadaju se da će Meloni izdržati duže od prethodnih vlada. Koje u prosjeku traju godinu dana. Navikli su da je njihovim političarima novac, a ne građani, na prvom mjestu.

Gianluca: “Talijani u njoj vide nešto novo, neku promjenu. Vjerujem da ima tu nešto više od same ideologije.”

Maria Pia: “Je li ona loša za Italiju? Moje mišljenje je da je ona žena s karakterom i to smatram njezinom pozitivnom stranom.”

Žena s karakterom, neofašistica, ili kako ona kaže žena majka, Talijanka i kršćanka. Kako god, Italija će uskoro dobiti svoju 69 vladu u 77 godina. Prvu sa ženom na čelu, izvještava Darinka Trgo za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari