DJECI NAJDRAŽA PANCETA

Video | Riba, maslinovo ulje i rakija: Kako se prehrana Hrvata promijenila u posljednjih 10 godina?

Hrvati više jedu ribe nego prije deset godina, grickaju orašaste plodove, češće koriste maslinovo ulje, ali i piju više rakije nego nekad. Kaže to novo istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata predstavljeno na Konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji

Hrvati bolje jedu nego prije deset godina i ozbiljno promišljaju o hrani. Pozitivni su pomaci u konzumaciji ribe, hit su orada, brancin i tuna.

“Čak dva do pet puta više konzumiramo određene kategorije morske ribe, jedino što smo smanjili konzumaciju lignji i srdela, to smo se malo iznenadili. Što se tiče školjkaša i ostalih mekušaca tu imamo povećanje od čak nekih 20-ak posto”, ističe Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Konzervirana tuna jede se triput više, ali i sve to, još je uvijek premalo u odnosu na druge europske zemlje. Batat je sve prisutniji, ali krumpir je na većini tanjura dominantan! Juha je uobičajena, muškarci biraju svinjetinu, žene piletinu. Raste potražnja za puretinom. Više se koristi maslinovo ulje.

Članica tima za provođenje istraživanja, Martina Pavlić koja je magistar nutricionizma nastavlja s rezultatima: “Dok je recimo kruh zapravo opao, nešto neznatno, otprilike nekakvih 12 posto! Imate konzumaciju orašastih plodova i sušenog voća, što je možda trend healthy snackinga, zdrave grickalice u raznim zobenim kašama koje su također isto porasle u konzumaciji, otprilike četiri puta u odnosu na prošlo istraživanje”.

Kupus i rajčice hit su povrće, jabuke i grožđe voće! Ipak, nije sve pozitivno! Jede se 22 posto više kolača i slastica, više se piju jaka alkoholna pića, osobito rakija! Prije deset godina vino i pivo bilo je jednako, danas prednjači vino. Djeca do devet godina neočekivana su s hranom, kaže ravnateljica Sokolić.

“Najučestalija namirnica, to smo se jako iznenadili je slanina ili panceta, djeca jako vole to konzumirati, znači češće konzumiraju griz na mlijeku od nekih pripravaka kupovnih!”, kaže Sokolić.

Šećer se inače ističe kao ogroman problem, ali po potrošnji soli smo u top tri najgore europske zemlje. Mi, Mađari i Turci. Hrvati sole nemilo, čak 12 grama na dan!

“Preporuka je 5 grama soli dnevno, tako da već s dvije šnite kruha dobivamo oko 20 posto preporučenih unosa soli. Primijetili smo da skoro 50 posto peciva, pogotovo peciva s nadjevom imaju značajne više i do 2 grama soli”, upozorava Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a Andrija Štampar, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari