SLUČAJ ČAVAJDA

Riječka ustavna stručnjakinja: ‘Odluka o pobačaju je na majci! Jedina uloga komisije je utvrditi postoje li malformacije’

Sanja Barić (Nel Pavletić / PIXSELL)

Barić ističe: ‘Nikakva priča o tome postoji li šansa za preživljavanje djeteta, odnosno kolike su šanse da se rodi živo ili mrtvo. Radi se isključivo o pitanju postojanja teških malformacija zbog kojih je izvjesno da će kvaliteta života biti nikakva, vrlo otežana’ koja je u slučaju Čavajde nedvojbeno utvrđena

Ustavna stručnjakinja s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić za N1 je komentirala da su u slučaju Mirele Čavajde zakon i ustav potpuno jasni.

“Iz odluke ustavnog suda jasno proizlazi da je postojeći zakon na snazi i sukladan našem Ustavu iz 1990. godine. Zakon kaže: u slučaju kad prođe 10. tjedan trudnoće, trudnica može zatražiti inducirani pobačaj u slučaju opasnosti za zdravlje majke, u drugom slučaju kada se radi o teškim fizičkim i duševnim malformacijama odnosno ako bi do trudnoće došlo kaznenim djelom. Ovdje je pitanje radi li se o teškim psihičkim i fizičkim ili duševnim malformacijama, što je utvrđeno i što je zapravo jedino o čemu povjerenstvo treba odlučivati”, rekla je.

Komisija ne donosi nikakve moralne prosudbe

Kaže da je u ovom slučaju jasno o kakvim se malformacijama radi.

“I kolege iz Slovenije i naši liječnici su utvrdili. Ovdje nema mjesta za nikakve moralne prosudbe od strane takve Komisije, nego isključivo radi li se o malformacijama ili ne. Dalje je odluka majke koja je jasno već izrečena i za koju znamo”, smatra Barić. Na pitanje voditelja kako to da ona to može tako nedvojbeno tvrditi s obzirom na to da nije liječnica po struci, odgovara:

‘Ozbiljan, sustavan problem nepoštivanja prava’

“Prije svega, jako se puno čuje u javnosti kako se ovaj slučaj prostituira za nekakve političke poene ili slično. Mi u Hrvatskoj imamo ozbiljan, sustavni problem nepoštivanja ustavnog prava žene na inducirani pobačaj u za to jasno propisanim zakonskim uvjetima sukladno Ustavu RH. Ovo o čemu se priča jest kontinuirano i nažalost, ja to moram reći, flagrantno izvrtanje teza i korištenje namjerno pogrešnih termina ne bi li se izazvala potpuno neprimjerena moralna panika”., ističe.

U slučaj Mirele Čavajde, tvrdi Barić, radi se isključivo o činjenici radili se o fizičkim i psihičkim malformacijama djeteta.

“Nikakva eutanazija i nikakva priča o tome postoji li šansa za preživljavanje djeteta, odnosno kolike su šanse da se rodi živo ili mrtvo. Radi se isključivo o pitanju postojanja teških malformacija zbog kojih je izvjesno da će kvaliteta života biti nikakva, vrlo otežana, a čini se da se u ovom slučaju radi o tome da je vrlo vjerojatno ne može biti ni rođeno živo. Osim toga, tu je opasnost i za život majke”, kaže.

I KB Sveti Duh potvrdio da se radi o malformacijama

Podsetila je da su liječnici iz KB-a Sveti Duih potvrdili da se radi o malformacijama i da Čavajda ima pravo na prekid trudnoće, ali da nemaju odgovarajuće liječnike.

“A sada slušamo različite druge izjave koje su očito neutemeljene i očito neprovjerene. Nitko nije kontaktirao niti odvjetnicu niti majku. Imamo i druge nalaze. Još jednom ću ponoviti: nije presudno može li fetus preživjeti, presudna je kvaliteta života odnosno postojanje malformacija. Nakon što se utvrdi postojanje malformacija koje je utvrđeno i koje nitko ne spori, odluka je majke, a ne komisije ili nekog drugog oblika dušebrižništva koje si neprimjereno i još važnije nezakonito i neustavno dozvoljavamo”, poručuje ustavna stručnjakinja za N1.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views