VOJNA PROPAGANDA

Rusi obukli djecu u odore pa ih postavili u male kopije tenkova ukrašene slovom ‘Z’

Twitter screenshot

Taj dan obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom 1945. godine, a mnogi su držali fotografije svojih rođaka koji su se borili u ratu

Rusija u ponedjeljak slavi 77. obljetnicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom, a predsjednik Vladimir Putin će održati dugo očekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine.

Na moskovskome Crvenom trgu održat će se vojna povorka u kojoj će sudjelovati oko 11.000 vojnika. Bit će izloženi tenkovi i druga vojna oprema.

Osam borbenih zrakoplova na nebu će oblikovati slovo “Z”, što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini. “Z” označava ruski izraz “za pobjedu”.

Oči uprte u moskovski Crveni trg

Dok će oči svijeta biti uprte u moskovski Crveni trg, proslave Dana pobjede održavaju se diljem Rusije. Događaji su se već počeli odvijati u gradu Vladivostoku na dalekom istoku, piše BBC.

Taj dan obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom 1945. godine, a mnogi su držali fotografije svojih rođaka koji su se borili u ratu.

Posebna vojna operacija

Kremlj svoju invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače, naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Nagađalo se da bi Putin mogao narediti opću ili djelomičnu mobilizaciju vojnika u ponedjeljak, iako je Kremlj to već odbacio kao “glupost”.

Za razliku od prijašnjih godina, događaju neće prisustvovati niti jedan predsjednik strane države.

Vrtićka djeca odjevena kao vojnici

Uoči vojne parade u Moskvi, na društvenim mrežama pojavila se snimka djeca iz jednog dječjeg vrtića odjevena u ruske vojne odore, piše Daily Mail. Kako se vidi na snimci objavljenoj na Twitteru, grupu učenika predvodio je dječak u maloj kopiji ruskog tenka s bijelim simbolom “Z” – zajedničkom obilježjem ruskih vojnih vozila koja sudjeluju u borbama u Ukrajini – ispisanim na prednjoj strani.

Ostala djeca nosila su na sebi kartonske replike borbenih aviona, odjevena kao vojnici i vojni liječnici. Njihove tete također su bile odjevene u uniforme kakve su nosili sovjetski vojnici u Drugom svjetskom ratu, prenosi Net.hr.

https://twitter.com/aliev_aliev/status/1523211782692777984?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1523211782692777984%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fnet.hr%2Fdanas%2Fsvijet%2Frusija-slavi-77-obljetnicu-pobjede-nad-hitlerovom-njemackom-efc15ff8-cf5b-11ec-8e5a-52a978bb7af1

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari