UŽASNI PRIZORI

VideoRTL-ove kamere u Češkoj: ‘Prava apokalipsa. Zamislite centar Petrinje nakon potresa. Ali puta deset!’

Screenshot

“U zraku se osjeća miris samljevenog drveta”, rekao je Goran Latković

Pogledajte kako uživo zgleda tornadom poharano područje Češke, donose RTL Vijesti.

Kakvu je ondje štetu tornado napravio?

Nalazim se u Morávskoj Novoj Vesi i ovo je jedno od najpogođenijih mjesta, jedan od sedam gradova koji su najviše pogođeni, neću pretjerivati ako kažem zaista apokalipsom. Ovdje je tornado prohujao. Prvo ćemo pokazati ovaj zid od kuće koja je do jučer navečer to zaista bila kuća i kada je taj tornado prohujao, samo je ostavio kompletan taj zid sravnjen sa zemljom.

Tamo ćete moći vidjeti i zvonik crkve koji se savinuo i to je jedino što je od te crkve ostalo. Ostatak je potpuno uništen i cijeli krov je propao unutar samog središta crkve. Nema niti jednog krova koji je ostao čitav.

Brojne službe su sada ovdje na terenu i brojni građani pomažu sada jedni drugima kako bi, barem ako ništa, cerade na sve te krovove u slučaju da dođe neko novo nevrijeme, neka nova kiša.

Više u VIDEOPRILOGU:

Sedam gradova je stradalo, od Hruški do grada Hodinjin, a mi se nalazimo u tom drugom gradu od hruški, zatim Moravská Nová Ves, i gotovo je nemoguće ući u sve te gradove. Glavne ceste su u potpunosti zatvorene. Mi smo uspjeli, jedna smo od rijetkih novinarskih ekipa koja je mogla ući u ovaj grad. S obzirom na to da se ne može doći ni automobilom jer su brojne ulice ovedje neprohodne i zatrpane šutom i drvećem.

U zraku se osjeća miris samljevenog drveta s obzirom na to da kada je taj tornado prohujao, možete vidjeti ovdje – kao da je samljeo, kao da je ovo drvo ušlo u sam mlin i zato se u zraku osjeća miris tog svježe samljevenog drveća. kada zapuše mali vjetrić, onda je ovjde jako teško hodati i disati s obzirom da je jako puno prašine u samome gradu.

Ono s čime smo se prvo susretali kada smo dolazili ovdje bili su dalekovodi koji su potpuno sravnjeni sa zemljom. Oni nisu iščupani iz zemlje nego kao da su bili od plastike, kao da ih je netko zapalio i zapravo su savijeni u te metalne kugle. Zaista su prizori ovdje katastrofalni. Pokušat ću biti slikovit – zamislite ono što je ostalo od centra Petrinje nakon potresa. Ovdje to tako izgleda ali puta 10.

Vidimo polako se nekako mjesto budi i obnavlja se situacija koja se sada, za prvu ruku može popraviti. Jesu li oni još uvijek u šooku? Kako oni reagiraju? 

Mještani su u stanju šoka – nervozni su, tužni su, bijesni su. zaista je jako teško prilaziti i razgovarati. Brojni su nervozni, odbijaju bilo kakvu komunikaciju. S druge strane ima ljudi koji su odmah krenuli raditi. kako i ne bi bili u stanju šoka – brojni su to prozvali paklom na zemlji.

Zamislite da sjedite na prvom katu one kuće i dođe tornado, sruši vam krov i zatim počne padati tuča i led veličine teniske loptice, nakon toga jaka kiša. Zaista se nema tu gdje ni maknuti gdje ni skloniti nego možete samo čekati da sve prođe i moliti se da ćete preživjeti jer ovdje gotovo nema kuće koja nije sravnjena sa zemljom. Obnova će tu trajati godinama, tek štetu treba utvrditi. Kažem, situacija za ove ljude koji žive u svim ovim gradovima nije nimalo laka.

Ti si jedan od rijetkih koji se uspio probiti u gradove. Čuli smo vijest da su pomalo blokirani, da ne bi dolazili volonteri koji žele pomoći. Tko će sada i kako pomagati stanovništvu koje je poharao tornado?

Ne znam imamo li komunikaciju i dalje. Ovdje jako teško doći do mobilnog signala, interneta gotovo da i nema, struje nema. 40.000 kućanstva ostalo je bez električne energije jer je kompletno sve sravnjena sa zemljom.

Brojne spasilačke ekipe ovdje su došle u grad. Došli su i brojni statičari koji sada proveravaju statiku samih zgrada. Većina njih neće biti za ponovno useljavanje jer će se morati rušiti i krenuti u sam u obnovu. Češka Vlada je alocirana oko 420 milijuna kruna za hitne intervencije, za hitnu pomoć.

Brojni gradovi općine i svojih su budžeta odvojili ponešto novaca i na posebno otvoreni račun uplatili sve gradove kako bi se mogla nekako isfinancirati ova hitna sanacija. Isto tako javile su se i Češke osiguravajuće kuće. One će već sada danas, već su počeli isplaćivati predujmove svim građanima koji su bili osigurani kako bi se pomoglo u tim hitnim intervencijama, pišu RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views