PORAST KRIVOTVORINA

Video | S filmskim novcem plaćaju cigarete i nakit! Evo kako prepoznati je li novčanica lažna

Krivotvorenih novčanica je 5500 tisuća. Toliko ih je u Hrvatskoj otkriveno od kada smo uveli euro. A krivotvorinama se kupovalo svašta; od suvenira do cigareta. Kako ih prepoznati, ali i kakve su kazne ako ih koristite?

U trgovinu po kutiju cigareta došao je s 50 eura, ali lažnih. Ovaj ‘trik’ kupcu u Međimurskoj županiji pošao je za rukom. No za njime sada traga policija.

Biznis krivotvorina preplavio je Hrvatsku. Tvrtke za prijevoz, naplatne postaje na autocestama i trgovci – na udaru su prevaranata.

“Iskreno nisam ni znala da postoji od deset i od pet eura lažne, to nisam ni obraćala pažnju, ali 50 ili 100 eura uvijek provjerim – dignem, pa vidim je li hrapavo”, kaže Sabina Kajtazović, djelatnica male trgovine za RTL Danas.hr.

Za ono što nije vidljivo golim okom, poslodavcima pomaže specifičan marker.

“Kad novčanicu pošarate ako je prava neće se ništa desiti, ali ako je lažna bit će kao flomasterom pošarano, potamnit će i po tome se zna”, dodaje Kajtazović.

Prošle godine lažnu je novčanicu nepoznati počinitelj ‘podvalio’ u blagajnu Filipove suvenirnice na zagrebačkom Kaptolu. Da uistinu nije zaradio 100 eura, shvatio je tek u banci.

“Kad smo nosili polog utroška u banku onda smo išli sve to zbrajati i onda smo pod prstima usporedili da je papir drugačiji, pod lampu gledali i onda skužili da je krivotvorina”, objašnjava Filip Štimac, vlasnik suvenirnice.

A neke su završile i u novčanicima građana.

“Već su mi uvalili jednom tako da znam da nisam prepoznala. Probala sam na banku odnijeti i rekli su mi da nisu pravi, izgubila sam 50 eura. Ništa nisam mogla, bacila sam ih u smeće”, kaže Ružica iz Zagreba.

“One su tako lagane kao nekad njemački orlovi, tako takve i nikakve u odnosu na naše kune”, dodaje Marina iz Zagreba.

Iz Hrvatske narodne banke ističu kako je policija do veljače ove godine otkrila 327 krivotvorenih novčanica u vrijednosti 18 960 eura. Porast je to krivotvorina 34 posto u odnosu na lani kad je otkriveno 293 lažnih novčanica eura, a 2022. njih 260.

“S obzirom na druge stvari u društvu ne čudi me da ima sve više takvih aktivnosti”, smatra Vedran iz Zagreba.

Kazna za krivotvorenje je od jedne do deset godina zatvora. No zakon se u većini slučajeva ne provodi u praksi, kaže odvjetnik Miljević.

“Neće sukladno sudskoj praksi koju kontrolira Vrhovni sud biti preko trećine, znači preko tri godine”, kaže Veljko Miljević.

Od uvođenja eura u siječnju 2023., u Hrvatskoj je evidentirano 5 i pol tisuća krivotvorina. Najviše na području Policijske uprave Zagrebačke i najčešće u apoenima od 20, 50 i 100 eura, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari