Samozaposleni bijesni: “Ako se obrtnička komora ne pobrine za nas nećemo više plaćati članarinu”

PHOTO: Unsplash/Ilustracija

„Ako se Hrvatska obrtnička komora – HOK neće brinuti o svim obrtnicima jednako, kao što to njihovi propisi nalažu, pokretanje postupka za brisanje obavezne članarine samozaposlenih obrtnika iz kulturno-kreativnih industrija“

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca uputilo je službeni dopis Hrvatskoj obrtničkoj komori – HOK, kako bi saznali detaljnije informacije o svim budućim mjerama za samozaposlene obrtnike (paušalni obrtnici i u sustavu PDV-a) iz područja kulturno-kreativnih industrija.

Do sada se samozaposleni obrtnici nisu spominjali od strane komore u niti jednom javnom istupu, a čak ih se službeno ne spominje niti u komorskim statističkim podacima

„To upućuje na problematiku i pri budućim zagovaranjima prava samozaposlenih obrtnika iz kulturno-kreativnih industrija. To su obrti koji nude svoje usluge promidžbe, odnosa s javnošću, specijaliziranih dizajnerskih djelatnosti, fotografskih djelatnosti, računalnog programiranja, umjetničkih djelatnosti i tako dalje, a koji moraju plaćati članarinu temeljem Odluke o obaveznom komorskom doprinosu“, priopćilo je Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca.

Od HOK-a su zatražili da se samozaposlene obrtnike svrsta u posebnu kategoriju jer tržišna transformacija, kao i transformacija rada, zahtijeva drugačije mjere i poglede, ističu.

„Nadamo se da će Hrvatska obrtnička komora, koja komunicira da je samostalna stručno poslovna organizacija obrtnika koja je osnovana radi promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa obrtništva, to i učiniti“, kazali su iz HDNP-a.

Javnost su obavijestili i o planiranoj peticiji: „Ako se Hrvatska obrtnička komora – HOK neće brinuti o svim obrtnicima jednako, kao što to njihovi propisi nalažu, pokretanje postupka za brisanje obavezne članarine samozaposlenih obrtnika iz kulturno-kreativnih industrija.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari