'SVIJET SE LJULJA NA RUBU PONORA'

‘Sat Sudnjeg dana se pomaknuo’: Slavni filozof dramatično upozorio na tri ključna problema čovječanstva

Foto: Unsplash

Američki filozof i lingvist Noam Chomsky kaže da se posljednjih godina dodatno pomaknuo tzv. sat Sudnjeg dana koji odražava koliko je čovječanstvo blizu ‘ponoći’ koja simbolizira izumiranje čovječanstva

Svijet se ljulja na rubu ponora zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspjeha u rješavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti da se racionalno uhvati u koštac s problemima, rekao je svjetski poznati filozof i lingvist Noam Chomsky u razgovoru za RT.

Filozof je podsjetio da se posljednjih godina dodatno pomaknuo sat Sudnjeg dana, koji odražava koliko je čovječanstvo blizu Armagedonu, pomaknuo bliže ponoći, koja simbolizira izumiranje čovječanstva.

Tri najveća problema čovječanstva

Po njemu, najveće brige čovječanstva su sve veća prijetnja nuklearnog rata te vrlo ozbiljna i rastuća prijetnja uništenja klime. Potonji problem, kaže, postoji i dalje jer “države ne čine ono što znaju da moraju učiniti kako bi riješile ovu krizu”. Treći problem, kaže Chomsky, je “propadanje arene racionalne ozbiljne rasprave i promišljanja u kombinaciji s kolapsom demokratskih snaga” diljem svijeta. Iako se može činiti da to pitanje nema veze s prijetnjom nuklearnog rata i klimatskim promjenama, Chomsky napominje da je racionalna rasprava “jedina nada za suočavanje s prva dva problema”.

“Sva tri (problema) znatno su se pogoršala tijekom prošle godine i ako ne dođe do oštrog preokreta, jednostavno ćemo krenuti prema provaliji, nepovratnom padu. I to ne u dalekoj budućnosti”, upozorio je, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari