VEĆ JE POČELO

Sateliti otkrili razmjere katastrofe koja nam prijeti, a da opasnost bude posve jasna, NASA sve predstavila animacijom

Foto: Free Pick

Utjecaj štetnih emisija i izgaranja fosilnih goriva najviše se osjeća na obalama diljem svijeta gdje su brojna naselja poplavljena

Globalne promjene u morima snimali su sateliti u periodu između 1993. i 2022. godine. U tih 30 godina razina mora porasla je za više od devet centimetara. To možda ne zvuči puno, ali kada se te promjene vizualiziraju kao voda koja zapljuskuje prozor nalik periskopu, perspektiva se mijenja.

Milijuni pogođeni

Utjecaj štetnih emisija i izgaranja fosilnih goriva najviše se osjeća na obalama diljem svijeta gdje su brojna naselja poplavljena. Očekuje se da će još milijuni biti pogođeni porastom mora zbog kojeg će obale nestati ako se emisije drastično ne smanje, prenosi Net.hr.

Premda je atmosfera dugo bila Zemljin pokrivač, planet je sada vruć zbog emisija ugljičnog dioksida, a oceani i mora su absorbirali nevjerojatnih 90 posto topline koju smo proizveli, prenosi Science Alert.

Nekoliko gornjih metara oceana skladišti topline koliko i cjelokupna Zemljina atmosfera. Kako se voda zagrijava, ona se širi i podiže razinu mora. Razinu dodatno podiže i ubrzano otapanje ledenih ploča.

Podatke objavljene prošli tjedan u animaciju je pretvorio Andrew J. Christensen koji radi za NASA-u, a klimatolog Zachary Labe sa Sveučilišta Princeton podijelio je animaciju na Twitteru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari