NATO PODIŽE SPREMNOST

Šef NATO-a Stoltenberg: ‘Ovo je namjerna, hladnokrvna i dugo planirana invazija. Ugrožen je mir u Europi’

Screenshot

Rekao je i kako NATO podiže svoju spremnost na kopnu, moru i u zraku, a da će se napad na bilo koju članicu smatrati napadom na cijeli savez

“Ovo je ozbiljan trenutak za sigurnost Europe. Ruski neizazvan i neopravdan napad na Ukrajinu riziku izlaže brojne ljudske živote. Ovo je hladnokrvna invazija. Unatoč litaniji laži i dezinformacije, ruske namjere su cijelom svijetu jasne. Ruski lideri su potpuno odgovorni za svoje nesmotrene akcije. Osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu, to je čin agresije i teško kršenje međunradnog prava. Pozivamo smjesta Rusiju da povuče svoje snagem”, rekao je šef NATO saveza Jens Stoltenberg u svom današnjem obraćanju nakon sastanka na vrhu NATO saveza.

“NATO je najsnažniji savez u povijesti. Mi ćemo zaštititi sve naše saveznike, to je razlog zašto smo povećali našu prisutnost na istočnim granicama saveza, kako bismo poslali snažnu poruku da će napad na jednu članicu značiti reakciju cijelog saveza. Mi to ne želimo isprovocirati, ali ćemo se štititi”, rekao je šef NATO-a.

Rekao je kako je potez Rusije brutalni čin rata, da se obistinilo ono na što su upozoravali posljednjih mjeseci.

“Unatoč svim naporima da Rusija promijeni smjer i da se nađe diplomatsko rješenje, mir je na našem kontinentu uništen. Imamo rat u Europi i to na način za akoji smo mislili da pripada povijesti”, rekao je

Potvrdio je kako je NATO primio pozive Bugarske, Češke, Estonije, Litve i Latvije, potom Poljske, Rumunjske i Slovačke za žurnim konzultacijama vezanim uz članak 4. NATO saveza.

“Ovo je ozbiljan trenutak za sigurnost Europe. Ruski neizazvan i neopravdan napad na Ukrajinu riziku izlaže brojne ljudske živote. Ovo je hladnokrvna invazija. Unatoč litaniji laži i dezinformacije, ruske namjere su cijelom svijetu jasne. Ruski lideri su potpuno odgovorni za svoje nesmotrene akcije. Osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu, to je čin agresije i teško kršenje međunarodnog prava. Pozivamo smjesta Rusiju da povuče svoje snage”, rekao je šef NATO saveza Jens Stoltenberg u svom današnjem obraćanju nakon sastanka na vrhu NATO saveza.

Pozvao je Rusiju na trenutno povlačenje te iznio kako je ruska agresija na Ukrajinu napad na suverenu, neovisnu i miroljubivu zemlju koja ima pravo na samoobranu.

“Rusija koristi silu kako bi prekrojila povijest i zanijekala slobodu Ukrajine i njen neovisan put. NATO-ov glavni zadatak je zaštiti i braniti članice… Napad na jednu članicu NATO-a smatrat će se napadom na sve nas”, rekao je.

Najavio je da će NATO ojačati kopnene, zračne i pomorske obrambene snage. U morima od sjevera Europe do Mediterana je oko 120 saveznih brodova, postoji i zračna obrana.

Poručio je: “Kremlj želi ponovno uspostaviti svoju sferu utjecaja. To je novo normalno za našu sigurnost. Mir se ne može uzeti zdravo za gotovo…  Slobodu i demokraciju testira autoritarni režim… Moramo odgovoriti jačim jedinstvom Sjeverne Amerike i Europe, zajedno u NATO-u. Mi smo savez demokracija koje stoje kao jedna. Zaštitit ćemo naš narod i naše vrijednosti. Demokracija će prevladati nad autokracijom, sloboda će uvijek nadjačati ugnjetavanje”, rekao je čelnik NATO-a u svom obraćanju., prenose RTL Vijesti.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari