U JEKU RATNE KRIZE

Što će biti s kreditima građana u ruskim bankama u Hrvatskoj ako dođe do sankcija? Evo što su rekli HNB i HUB

RTL

Poslovanje banaka se u ovom trenutku odvija bez značajnih odstupanja. Banke će s pozornošću nastaviti pratiti razvoj situacije, odgovorili su iz HNB-a

Još jučer nitko sa sigurnošću nije mogao staviti ruku u vatru da će Rusija napasti Ukrajinu, uslijed noći prevrat – Putin je naredio izravnu invaziju na tu zemlju i njegove vojne snage su nadomak Klijeva. Zapad je već aktivirao sankcije, a čelnica Europske komisije Urusla von der Leyen najavila je široki paket sankcija iz EU.

“Komisija će danas predstaviti paket masovnih i ciljanih sankcija i predložiti čelnicima država članica koji se večeras sastaju da ih odobre”, izjavila je von der Leyen.

U iščekivanju da ih objave, a to bi moglo biti još večeras, Velika Britanije je već ranije blokirala rad ruskim bankama na svom području, pišu RTL Vijesti.

Hoće li za tim ići i Europska unija i što to znači onda za Hrvatsku i rusku Sberbanku koja u Hrvatskoj posluje i gdje su u toj priči klijenti te banke?

Oči su se prvo uprle u Fortenovu, koja je jedan od najvećih poslodavaca u regiji i koja je vezana za ruske banke. Tijekom dana oglasili su se priopćenjem kako oni ne očekuju da će sadašnje i moguće nove sankcije Rusiji negativno utjecati na njezino svakodnevno poslovanje, budući da ruske banke u toj grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava.

“Vezano uz pitanje mogućeg utjecaja sadašnjih i potencijalnih novih sankcija koje Europa najavljuje u odnosima s Rusijom, Fortenova grupa ne očekuje njihov negativan utjecaj na svakodnevno poslovanje. Banke u ruskom vlasništvu u Fortenova grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava, ona su ispod 50 posto, a drugi najveći dioničar kompanije su domaći hrvatski vlasnici”,  ističe se u izjavi Fortenova grupe.

Također navode kako Fortenova grupa ima stabilnu kapitalnu strukturu, u kojoj financiranje predvode američki investitori HPS Investment Partners, te se ne očekuje utjecaj sankcija niti na redovno financiranje Fortenova grupe.

Podsjetimo, Fortenova grupa d.d. je nastala 1. travnja 2019. godine, a u vlasničkoj strukturi su i dvije ruske banke – Sberbank i VTB. U Fortenova grupi su Konzum, Tisak, Zvijezda, Jamnica, Pik Vrbovec, Belje, Roto Svijet i drugi.

No pored kompanija koje su vezane uz rusku banku, tu si i građani s kreditima u toj banci. Pitali smo Hrvatsku narodnu banku te Hrvatsku udrugu banaka koliki je tržišni udio ruskih banaka u Hrvatskoj, koliko imaju izdanih kredita prema građanima i gospodarstvu, te što mogu očekivati ako bi se hipotetski uvele sankciju za ruske banke u i Hrvatskoj? Što to onda znači za same građane koji su kreditima vezani za tu banku.

Danas odgovora nema, ili je on vrlo suzdržan.

“Poslovanje banaka se u ovom trenutku odvija bez značajnih odstupanja. Banke će s pozornošću nastaviti pratiti razvoj situacije i postupati u skladu s daljnjim regulatornim smjernicama za koje vjerujemo da će biti ujednačene na razini Europske unije”, odgovorili su iz Hrvatske udruge banaka.

Vrlo šturi odgovor poslali su i iz Hrvatske narodne banke:

“HNB pomno prati sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj. U tom cilju analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na moguće sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu.

Sberbank, kreditna institucija sa sjedištem u RH, koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, zadovoljava sve regulatorne zahtjeve i pažljivo se monitorira i procjenjuje u okviru mogućeg utjecaja potencijalnih sankcija.”

Doznajemo također da se još zapravo ništa ne zna jer se iščekuju sankcije koje će  izreći EU, a onda će se vidjeti koliko se to odnosi na ruski financijski sektor koji je poslovno vezan za pojedine zemlje EU.

Podsjetimo ipak da su svi depoziti u bankama osigurani do 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a.

Iz HNB-a su to i potvrdili:

“Iznos depozita koju građani (deponenti) imaju u pojedinoj kreditnoj instituciji osiguran je, u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita, do iznosa od 100.000 eura. Depozit u ovom kontekstu podrazumijeva sva financijska sredstva po bankovnim računima -tekućim računima, žiroračunima i štednim računima.”, pišu RTL Vijesti.

Pogledajte video ruskog granatiranja Ukrajine:

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari