TOMISLAV FIKET

Seizmolog objasnio može li potres u Maroku izazvati trešnju tla u Hrvatskoj

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Maroku sada ne slijedi mirno razdoblje, a naknadni udari također mogu biti dosta jaki, kazao je seizmolog Tomislav Fiket. Ističe kako će sada biti najgore spasiocima jer će izvlačiti ispod ruševine preživjele i stradale, a cijelo vrijeme će biti pod prijetnjom novih podrhtavanja

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je za danas.hr da su potresi kao što je ovaj jutrošnji koji je pogodio Maroko, od magnitude 6,8 po Richteru sasvim uobičajeni za područje te zemlje, da ih je već bilo i da to nije ništa čudno

“Već ih je bilo i u prošlom stoljeću. Naime, područje Maroka jer se nalazi na granici dviju ploča, euroazijske i afričke. I prema procjenama maksimalne magnitude na takvom rasjedu, vrlo vjerojatno ovo je bio glavni udar.”, kazao nam je Fiket za RTL Danas.hr.

Dodao je, da ovo sad nije kraj.

Maroko čekaju naknadni udari

” Njima sad ne slijedi mirno razdoblje, a naknadni udari također mogu biti dosta jaki, manji nego ovaj koji je sada bio, ali i dalje jaki. Najgore će sada biti spasiocima jer se oni nalaze u vrlo opasnoj situaciji. Morat će izvlačiti ispod ruševine preživjele i stradala a cijelo vrijeme će biti pod prijetnjom novih podrhtavanja”, istaknuo je Fiket.

Na pitanje može li potres u Maroku izazvati podrhtavanja tla u Hrvatskoj kaže: ” Istina, na jednoj od tih ploča smo i mi, tako da smo povezani. Međutim, dovoljno je daleko da bi izazvao potrese kod nas”, rekao je seizmolog Fiket.

Snažan potres pogodio je marokanske planine Visoki Atlas kasno u petak. Broj mrtvih je najmanje 632 ljudi, a ozlijđenih – 329 prema podacima državne televizije. Potres je uništio zgrade,a stanovnici velikih gradova pobjegli su iz svojih domova. Većina smrtnih slučajeva u planinskim područjima do kojih je teško doći, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari