Šeks: Ako se u razumnom roku ne konstituira Sabor, predsjednica će imenovati privremenu vladu; Milanović: Nema osnova za to

foto: vijesti.hr

Nakon neuspjelog konstituiranja 8. saziva Hrvatskog sabora predsjednica Kolinda Grabar-Kitaorvić pozvala je sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema biračima koji su ih izabrali.

Za ponedjeljak 7. prosinca najavila je drugi krug konzultacija s parlamentarnim strankama.

– Ako se u razumnom roku ne konstituira Sabor, u tom slučaju predsjednica ima dužnost i obvezu iskoristiti sve mehanizme koje ima, a to je formiranje privremene nestranačke vlade. To bi se dogodilo u slučaju daljnje paralize sustava – kazao je savjetnik Predsjednice Vladimir Šeks.

Zoran Milanović je pak pred početak sjednice rekao kako i u slučaju da se Sabor ne konstituira predsjednica nema osnove imenovati tehničku vladu, niti raspisati nove izbore, Izbori su mogući, ustvrdio je Milanović, samo ako Sabor tako odluči.

– Ako se Sabor ne konstituira, ustavotvorac o tome ništa nije rekao jer je računao na zdrav razum i odgovornost ljudi koje je narod izabrao i kojima nitko ne može reći što da rade, ni predsjednik Vlade ni predsjednik države. U tom trenutku predsjednik države nema nikakvu ulogu, a naročito kad se Sabor konstituira. Onda treba tražiti mandatara. Dok nitko ne dobije mandat nikakvi rokovi ne teku, a kad netko dobije mandat ako ima 76 ili više potpisa taj je već premijer, makar to predsjednik možda i ne zna – zaključio je Milanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari