SEZONA PRED VRATIMA

Sezonski radnici pomalo stižu u Hrvatsku! Kuhar iz Srbije: ”Sve je odlično, nemam zamjerki”

Foto: Deutsche Welle

Beograđanin Aleksandar Simić je profesionalni kuhar i već dva desetljeća radi po cijelom svijetu. Ovo radno ljeto je odlučio provesti u Promajni kod Makarske. I za sada mu se čini da je to bila odlična odluka, piše Deutsche Welle.

“Poslodavac je odličan i za sada nemam ni jednu zamjerku. Sve što smo se dogovorili je ispoštovao”, priča Aleksandar, dok se po predivnom sunčanom danu lagano šeće obalom. “Kuhinja je suvremena i ekipa s kojom radim je dobra i kvalitetna. Većina ih je iz Beograda.”

Aleksandar i ekipa pritom nisu ni prvi, a sigurno ni zadnji srpski “sezonci” na hrvatskoj obali. U lipnju 2019., kada je svijet još bio “normalan”, a pandemija nigdje na vidiku, u hrvatskim su se medijima mogli čitati bombastični naslovi tipa Srpski sezonci ‘okupirali’ Hrvatsku!. U zadnjoj “normalnoj” godini prije pandemije je hrvatskom gospodarstvu bilo potrebno preko 30 tisuća sezonaca. Dobro je krenulo i u 2020. U prva dva mjeseca je Hrvatska tražila gotovo 11 tisuća sezonskih radnika. No onda je i Hrvatsku pandemija zaključala i shodno tome znatno smanjila radne migracije, prenosi Index.

Poslodavci se okreću prema istočnoj Europi

Svi se nadaju da će ovo ljeto biti opet koliko-toliko “normalno”. To se vidi i po oglasima na internetu: opet se traže kuhari, konobari i hotelsko osoblje za sezonski rad.

Hrvoje Tomas, voditelj restorana u kojem radi Aleksandar, kaže da se čitava Europska unija suočava s deficitom radne snage i da se zbog toga poslodavci sve više okreću prema istočnoj Europi. “I mi smo uzeli taj primjer i uzimamo ljude koji znaju raditi posao, a nisu još uvijek otišli na zapadno tržište”, priča Hrvoje.

U potrazi za boljim uvjetima života i rada na zapadno tržište iz Hrvatske je zadnjih godina prije izbijanja pandemije odlazilo oko 40.000 ljudi godišnje, i to uglavnom u Njemačku. Prema podacima studije koju je objavila Hrvatska narodna banka, Hrvatsku je u periodu između 2013. – 2016. napustilo oko 230.000 ljudi.  Sve to je, bez sumnje, i jedan od razloga što u Hrvatsku dolazi raditi velik broj sezonaca iz BiH, Srbije, Albanije i Kosova.

“Srbi – bolji od Bugara i Rumunja”

Iako su se za posao, kako pričaju u Promajni, javljali i radnici iz Rumunjske i Bugarske, u Aleksandrovom restoranu su se odlučili za ekipu iz Srbije. “Poznaju kuhinju, a i lakše je komunicirati s njima što se tiče poslovanja nego s drugim državljanima iz istočnog tržišta EU”, objašnjava voditelj restorana Hrvoje Tomas.

Aleksandar je u svakom slučaju zadovoljan. Kaže da su ga na hrvatskoj obali dobro primili i sretan je što ponovno može raditi posao koji voli. Prošla godina mu je, priča nam, bila najgora u karijeri.

“Koronavirus je napravio baš veliki problem što se ugostiteljstva tiče. Vidjet ćemo što će biti ove godine. Konačno je sve otvoreno pa ćemo vidjeti”, kaže Aleksandar. U restoranu u Promajni su, u svakom slučaju, spremni za sezonu i nadaju se da će turisti ovoga ljeta ponovno “navaliti” u Hrvatsku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari