RAZGOVARALI SMO S KESTENJARIMA

VideoSimbol su jeseni, a vrlo su zdravi. Jeste li znali da žene čine 70 posto ljubitelja kestena?

Pucketanje kestena na vrućoj peći, jedinstven prizor, miris i toplina. Privlačili su Mirsada još kao dječaka.

“Kad sam išao iz škole onda sam silazio s tramvaja i dolazio pomagati djedi”, govori kestenjar Mirsad Selmani.

Nakon djeda obiteljski posao nastavio je otac, a sada ga preuzimaju složna braća.

Ova obitelj kestene peče godinama, a tajne zanata prenose s koljena na koljeno.

“Najveća tajna je u samoj sirovini, kvaliteta broj jedan. Ovo je jedna posebna vrsta kestena s kojom mi godinama radimo”, objašnjava Sinap Selmani, kestenjar.

No važna je i peć na kojoj se kesten peče, kao i ugalj koji mora biti od tvrdog drveta. A tu su i male bitne stvari koje se uče godinama rada.

I kada je sve kako treba, onda su tu i kupci. Osjeti se kriza i kupuje se manje nego prošlih godina, ali oni koji vole kestene su tu. Posebno na Svi svete.

“Na dan Svih svetih tradicija je u Slavoniji da ljudi jedu kestene”, kaže Sinap.

“Osječani su ljudi koji vole kestenje i uživaju u tim jesenskim delicijama”, tvrdi Mirsad.

“Fino je, neka u jesen imamo kestenje. Volim kestenje – uživam”, poručuje Karmela Škaro iz Osijeka.

“Ja sam redovita ovdje kod susjeda, mogu potvrditi, da”, kaže Branka Vuković.

“Kad u redu vidite mušku osobu da stoji on većinom kupuje za ženu je l’ muškarci su malo lijeni za čišćenje i to sam primijetio da su 70 posto žene ljubitelji kestena”, poručuje Mirsad.

Stajanje u redu kod kestenjara zbog drage osobe, može nam se višestruko isplatiti. Jer uz vruće kestene, uvijek idu i tople riječi i osmjesi. Idealno za zagrijavanje hladne jesenske večeri, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views